El diumenge 2 d’abril es tancaran les inscripcions per participar en la ‘Transhumant 2023’ que sortirà el dissabte 15 d’abril de la Bisbal del Penedès

A la tarda es farà una xerrada i una taula rodona centrades en el món de la pastura i també hi haurà un tast gastronòmic i de vins del Penedès a la plaça Pau Casals

El proper dissabte 15 d’abril es durà a terme la ‘Transhumant 2023’, una caminada des de la Bisbal del Penedès fins a Can Marlès que finalitzarà amb un dinar. En aquesta sortida, tindreu l’oportunitat de fer una caminada acompanyats d’un pastor de cinquena generació, el Salvador, acompanyat del seu ramat de més de 200 ovelles. A més, gaudireu dels paisatges i la gastronomia penedesenca.

Aquest esdeveniment turístic vol donar a conèixer tot el que envolta la cultura dels pastors del Penedès i, alhora, ser un punt de trobada de persones que treballen en el futur d’aquest ofici carregat d’història i tradició, però que cal adaptar als usos de la societat actual.

ES PROPOSEN DUES RUTES AMB DINAR INCLÒS

  • Ruta llarga: sortida a les 8:00h amb el Salvador i el seu ramat. Caminada exigent: 17km de recorregut i 500m de desnivell positiu acumulat. Avituallament a la Joncosa (entrepà amb embotits de la zona), avituallament líquid a l’Àrea Recreativa Forestal del Montmell i dinar entre vinyes a Can Marlès (botifarra, mongetes, patata al caliu i vins del celler de Can Marlès). Tornada de Can Ferrer de la Cogullada a la Bisbal en autocar. Inscripcions a la ruta llarga: https://runedia.mundodeportivo.com/carrera/transhumant-2023-2023/202353357/

  • Ruta curta: sortida a les 10:30h aprox. amb el Salvador i el seu ramat. Caminada còmoda: 8km de recorregut i 200 m de desnivell positiu. Avituallament a l’Àrea Recreativa Forestal del Montmell. Dinar entre vinyes a Can Marlès (botifarra, mongetes, patata al caliu i vins del celler de Can Marlès). Tornada de Can Ferrer de la Cogullada a la Bisbal en autocar. Inscripcions a la ruta curta: https://runedia.mundodeportivo.com/carrera/transhumant-curta-2023-2023/202353359/

Les inscripcions es tancaran el diumenge 2 d’abril a la mitjanit i tots els participants rebran una samarreta commemorativa el dia de la sortida.

XERRADA + TAULA RODONA SOBRE EL MÓN DE LA PASTURA

El mateix dissabte 15 d’abril, a les 18h, el Centre Municipal de Cultura de la Bisbal del Penedès acollirà una xerrada centrada en la importància dels pastors a la nostra societat que anirà a càrrec de l’expert Joan Rovira Merino. A continuació, la periodista Júlia Peguera (Tot es mou, TV3) conduirà una taula rodona centrada en l’ofici del pastor, un espai que pot esdevenir molt interessant per a aquelles persones -especialment els joves- que es plantegin dedicar-se a aquest ofici que, en l’actualitat, està força demandat per fer tasques de neteja al sotabosc. Comptarem amb la presència de pastors i pastores que compartiran les seves experiències, així com amb diferents representants del món rural que ens ajudaran a visualitzar aquest nou futur recuperant oficis i tradicions. Hi haurà un torn de preguntes i participació del públic assistent. Aquesta activitat serà oberta a la participació de la ciutadania i, per participar-hi, no cal inscripció prèvia.

DEGUSTACIÓ GASTRONÒMICA I TAST DE VINS

En acabar la taula rodona (19:30h – 20:00h aprox.), les persones inscrites a la caminada podran gaudir d’una degustació gastronòmica amb tast de vins del Penedès a la plaça Pau Casals de la Bisbal del Penedès.

Aquesta activitat també està oberta a la participació de persones que no hagin anat en la sortida i la taula rodona. Per adquirir el tiquet, caldrà que us adreceu a Torclum, personant-vos a la plaça Pau Casals, 5 de la Bisbal del Penedès o trucant al 620 148 362 (Ester).

Aquestes activitats compten amb la col·laboració de la Regidoria de Turisme de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès.


CASTELLANO | El próximo sábado 15 de abril se llevarà a cabo la ‘Transhumant 2023’, una caminada desde la Bisbal del Penedès hasta Can Marlès que finalizará con una comida. En esta salida, tendréis la oportunidad de hacer una caminata en compañía de un pastor de quinta generación, Salvador, acompañado por su rebaño de más de 200 ovejas. Además, disfrutaréis de los paisajes y de la gastronomía del Penedès.

Este evento turístico quiere dar a conocer todo lo que rodea a la cultura de los pastores del Penedès y, a la vez, ser un punto de encuentro de personas que trabajan en el futuro de este oficio cargado de historia y tradición, pero que hay que adaptar a los usos de la sociedad actual.

SE PROPONEN DOS RUTAS CON COMIDA INCLUIDA

  • Ruta larga: salida a las 8:00h con Salvador y su rebaño. Caminata exigente: 17km de recorrido y 500m de desnivel positivo acumulado. Avituallamiento en la Joncosa (bocadillo con embutidos de la zona), avituallamiento líquido en el Área recreativa Forestal del Montmell y comida entre viñedos en Can Marlès (butifarra, alubias, patata a la brasa y vinós del celler de Can Marlès). Vuelta de Can Ferrer de la Cogullada a la Bisbal en autocar. Inscripciones a la ruta larga:  https://runedia.mundodeportivo.com/carrera/transhumant-2023-2023/202353357/

  • Ruta corta: salida a las 10:30h aprox. con Salvador y su rebaño. Caminata cómoda: 8km de recorrido y 200 m de desnivel positivo. Avituallamiento en el Área Recreativa Forestal del Montmell. Comida entre viñedos en Can Marlès (butifarra, alubias, patata a la brasa y vinos del celler de Can Marlès). Vuelta de Can Ferrer de la Cogullada a la Bisbal en autocar. Inscripciones a la ruta corta: https://runedia.mundodeportivo.com/carrera/transhumant-curta-2023-2023/202353359/

Las inscripciones se cerrarán el domingo 2 de abril a la medianoche y todos los participantes recibirán una camiseta conmemorativa el día de la salida.

CHARLA + MESA REDONDA SOBRE EL MUNDO DE LOS PASTORES

El mismo sábado 15 de abril, a las 18h, el Centre Municipal de Cultura de la Bisbal el Penedès acogerá una charla centrada en la importancia de los pastores en nuestra sociedad que irá a cargo del experto Joan Rovira Merino. A continuación, la periodista Júlia Peguera (Tot es mou, TV3) conducirá una mesa redonda centrada en el oficio del pastor, un espacio que puede llegar a ser muy interesante para aquellas personas -especialmente jóvenes- que se planteen dedicarse a este oficio que, en la actualidad, está muy demandado para hacer las tareas de limpieza del sotobosque. Contaremos con la presencia de pastores y pastoras que compartirán sus experiencias, así como con distintos representantes del mundo rural que nos ayudarán a visualizar este nuevo futuro recuperando oficios y tradiciones. Habrá un turno de preguntas y participación del público asistente. Esta actividad estará abierta a la participación de la ciudadanía y, para participar en ella, no es necesario inscribirse previamente.

DEGUSTACIÓN  GASTRONÓMICA Y CATA DE VINOS

Al finalizar la mesa redonda (19:30h – 20:00h aprox), las personas inscritas en la caminata podrán disfrutar de una degustación gastronómica con cata de vinos del Penedès en la plaza Pau Casals de la Bisbal del Penedès.

Esta actividad también está abierta a la participación de personas que no hayan ido a la salida y la mesa redonda. Para adquirir el ticket, será necesario que os dirijáis a Torclum, personándoos en la plaza Pau Casals, 5 de la Bisbal del Penedès o llamando al 620 148 362 (Ester).

Estas actividades cuentan con la colaboración de la Concejalía de Turismo del Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès.