Situació

El municipi de la Bisbal del Penedès pertany a la comarca del Baix Penedès i és situat a l’extrem de ponent de la plana del Penedès, envoltada per les serres del Montmell i de Santa Cristina. Té una superfície de 32,58 km2 i una població, l’any 1998, de 1.857 habitants.
L’altitud sobre el nivell del mar, referida al nucli històric, és de 186 metres. La riera de la Bisbal travessa el terme i la vila. Aquesta riera, que ara solament porta aigua quan hi ha importants precipitacions, sembla que tenia un petit curs permanent a la darreria del segle passat. Encara es poden localitzar brolls d’aigua a l’indret de la font dels Àlbers i al lloc denominat els Safaretjos, que la rep de la immemorial font de Mossèn Palau, avui ensulsiada.

Té un nombre considerable d’entitats de població, representades per les urbanitzacions de Can Gordei, l’Esplai del Penedès, la Masieta, la Miralba, el Papagai, la Pineda de Santa Cristina i el Priorat de la Bisbal, creades amb l’expansió urbanística dels anys seixanta i setanta. El nucli agregat més antic és la caseria de l’Ortigós, constituïda per algunes cases amb singularitats arquitectòniques.

Posseeix una situació excepcional i privilegiada que suposa una bona comunicació amb els municipis veïns i amb les poblacions importants de la zona: el Vendrell, Valls, Tarragona, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, etc. A això s’hi ha d’afegir l’enllaç amb l’autopista de l’Ebre (A-2), a 500 m de la població, i a 4 km de la bifurcació amb l’autopista del Mediterrani (A-7). Aquestes vies permeten un ràpid accés a les ciutats de Tarragona, Barcelona, Lleida, Saragossa i València.