La Bisbal del Penedès ultima els preparatius per celebrar els Tres Tombs el diumenge 12 de març

La Bisbal del Penedès tornarà a omplir-se de carros, cavalls i genets el proper diumenge 12 de març amb motiu de la celebració dels Tres Tombs. La cita començarà a les 8:30h amb un esmorzar popular per 7€, a l’Era de Batre, organitzat des del Ball de Diables de la Bisbal del Penedès. També hi haurà venda de tortells a càrrec de l’Associació de Dones La Roca Foradada. A partir de les 11.15h, a l’Era de Batre, començaran els Tres Tombs, que comptaran amb l’acompanyament del Grup de Grallers i Tabalers de la Societat.

La Bisbal del Penedès celebra la festivitat dels Tres Tombs al voltant del segon diumenge de març des de l’any 1992. La celebració, a la vila, es va iniciar després que el bisbalenc Rafel Vidal hagués recorregut les festes de molts altres municipis amb el seu carro i els seus cavalls acompanyat d’altres companys de la Bisbal, que l’ajudaven a carregar i descarregar el camió, enganxar i desenganxar els cavalls i a fer que el carro tirés. El 1992, un grup de bisbalencs va engegar la festa i, en aquella mateixa edició, va crear l’Associació dels Tres Tombs de la Bisbal, que organitzava l’esdeveniment amb la col·laboració de l’Ajuntament. No obstant això, el 2009 la festa fou suspesa i, posteriorment, el 2017, la Regidoria de Cultura va decidir recuperar la festa i organitzar-la amb els recursos de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès i l’assessorament de l’antiga junta organitzadora.

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que “la nostra és una de les festes d’aquesta categoria amb més renom de la comarca, una celebració que està dedicada al record de la tradició pagesa i dels traginers que fins fa poques dècades era l’ocupació majoritària del municipi”. De fet, quan el Rafel carregava i descarregava el carro i els cavalls ho feia a l’Era de Batre, el lloc on en l’actualitat se celebra l’esmorzar, on comencen els Tres Tombs i on, des de fa uns mesos, hi ha un mural que il·lustra aquesta tradició “es tracta d’una pintura que està basada en fotografies i personatges reals del municipi que representa el passat d’aquest indret, l’Era de Batre. Allà, els pagesos hi deixaven el blat i el batien per separar el gra de la palla. També s’hi representen els cavalls i les mules, que són les protagonistes dels Tres Tombs”.

Tenint en compte que, actualment, la celebració dels Tres Tombs requereix unes necessitats i coneixements molt específics, l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès contracta la Coordinadora Tres Tombs Província Tarragona perquè garanteixi la implementació del protocol de benestar i qualitat i controli que tota la documentació aportada pels participants sigui correcta, que faci la gestió i el control dels esmorzars, dels participants i el suport organitzatiu del dia de la celebració, s’encarregui de les acreditacions, faci l’acompanyament veterinari i el control dels participants. A més, la Coordinadora ofereix una tria artística de participants que garanteix els estàndards de qualitat i la preservació del patrimoni immaterial, amb carros, guarniments i banderes com a elements per recuperar i mostrar els antics oficis de traginer, carreter, pagès, tractant, guarnicioner i agències de transport. El preu d’aquesta contractació ascendeix a 8.800€ i va ser aprovada en la Junta de Govern local del 27 de febrer.


CASTELLANO | La Bisbal del Penedès volverá a llenarse de carros, caballos y jinetes el próximo domingo 12 de marzo con motivo de la celebración de los Tres Tombs. La cita empezará a las 8.30h con un almuerzo popular por 7€, en la Era de Batre, organizado desde el Ball de Diables de la Bisbal del Penedès. También habrá venta de torteles a cargo de la Associació de Dones La Roca Foradada. A partir de las 11.15h en la Era de Batre, empezarán los Tres Tombs, que contarán con el acompañamiento del Grupo de Grallers i Tabalers de la Societat.

La Bisbal del Penedès celebra la festividad de los Tres Tombs alrededor del segundo domingo de marzo desde el año 1992. La celebración, en el municipio, se inició después de que el bisbalenc Rafel Vidal hubiese recorrido las fiestas de muchos otros municipios con su carro y sus caballos, acompañado de otros compañeros de la Bisbal, que lo ayudaban a cargar y descargar el camión, enganchar y desenganchar los caballos y a hacer que el carro tirase. En el año 1992, un grupo de bisbalencs inició la fiesta y, en aquella misma edición, creó la Associació dels Tres Tombs de la Bisbal, que organizaba el evento con la colaboración del Ayuntamiento. No obstante, en el 2009 la fiesta fue suspendida y, posteriormente, en el 2017, la Concejalía de Cultura decidió recuperar la fiesta y organizarla con los recursos del Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès y la asesoría de la antigua junta organizadora.

La alcaldesa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicado que “la nuestra es una de las fiestas de esta categoría con más renombre de la comarca, una celebración que está dedicada al recuerdo de la tradición payesa y de los arrieros que hasta hace pocas décadas era la ocupación mayoritaria del municipio”. De hecho, cuando Rafel cargaba y descargaba el carro y los caballos lo hacía en la Era de Batre, el lugar en el que la actualidad se celebra el almuerzo, donde empiezan los Tres Tombs y donde, desde hace unos meses, hay un mural que ilustra esta tradición “se trata de una pintura que está basada en fotografías y personajes reales del municipio que representa el pasado de este lugar, la Era de Batre, allí, los payeses dejaban el trigo y lo batían para separar el grano de la paja. También se representan los caballos y las mulas, que son las protagonistas de los Tres Tombs”.

Teniendo en cuenta que, actualmente, la celebración de los Tres Tombs requiere unas necesidades y conocimientos muy específicos, el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès contrata a la Coordinadora Tres Tombs Província Tarragona para que garantice la implementación del protocolo de bienestar y calidad y controle que toda la documentación aportada por los participantes sea correcta, que haga la gestión y el control de los almuerzos, de los participantes y el apoyo organizativo del día de la celebración, que se encargue de las acreditaciones, haga el acompañamiento veterinario y el control de los participantes. Además, la Coordinadora ofrece una elección artística de participantes que garantiza los estándares de calidad y la preservación del patrimonio inmaterial, con caros, adornos y banderas como elementos para recuperar y mostrar los antiguos oficios de arriero, carretero, payés, tratante, guarnicionero y agencias de transporte. El precio de esta contratación asciende a 8.800€ y fue aprobada en la Junta de Gobierno del 27 de febrero.