Informació sobre la tala d’arbrat en parcel·les urbanes i en les aclarides de sotabosc

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha signat un Decret d’alcaldia amb l’objectiu d’establir els criteris interpretatius per a la tala d’arbrat, després de revisar la normativa urbanística local relativa a la tala d’arbrat i les aclarides de sotabosc. Tot seguit, us adjuntem aquests criteris. Tanmateix, us recordem que per treure arbres de parcel·les urbanes, cal demanar autorització a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès mitjançant un escrit al registre d’entrada, com s’havia fet fins ara.

Criteris a adoptar per a la tala d’arbrat:

-Es poden podar les branques baixes dels arbres fins a 1/3 de la seva alçada i fins a un màxim de 5 metres, amb l’objectiu d’evitar la continuïtat de l’arbrat amb el matollar.

-Es podran talar les branques seques, els arbres secs i els inclinats amb perill de caiguda.

-Es podran talar els arbres de copa dels quals sobrepassi el límit de la parcel·la (a carrer i a veïns) i els situats a menys de tres metres del seu perímetre.

-Es podran talar els arbres que calqui per tal que, les copes dels que quedin, no es toquin entre si, amb una separació mínima de 3 metres entre peus.

-Es podran talar les branques dels arbres que afectin el cablejat de la via pública, respecte al qual caldrà mantenir una distància mínima d’un metre.

-Es podran talar els arbres situats a menys de dos metres de les edificacions.

-El desbrossat i les aclarides de l’arbrat s’efectuaran de manera que la cobertura vegetal màxima admesa de coníferes i espècies mediterrànies del total de matollar, bosc de rebrot i arbrat serà del 35% de la superfície de la parcel·la, evitant la continuïtat entre l’arbrat adult i el matollar i amb una separació mínima de tres metres entre peus.

Criteris a adoptar per les aclarides de sotabosc:

-Els arbusts s’estassaran de manera que, entre els que quedin, s’aconsegueixi una cobertura màxima del 15% de la superfície de la parcel·la. Es deixaran mates aïllades, separades com a mínim una distància de tres metres entre elles, amb una disposició homogènia sobre el terreny, sense continuïtat vertical amb l’arbrat.

-Caldrà respectar les espècies protegides i prioritzar la permanència d’espècies de baixa inflamabilitat que dificultin l’inici i la propagació del foc.


CASTELLANO | La alcaldesa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha firmado un Decreto de alcaldía con el objetivo de establecer los criterios interpretativos para la tala de arbolado, después de revisar la normativa urbanística local relativa a la tala de árboles y los aclareos de sotobosque. A continuación, os adjuntamos estos criterios. No obstante, os recordamos que, para quitar árboles de parcelas urbanas, es necesario solicitar autorización al Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès mediante el registro de entrada, como se venía haciendo hasta ahora.

Criterios que adoptar para la tala de arbolado:

-Se pueden podar las ramas bajas de los árboles hasta 1/3 de su altura y hasta un máximo de 5 metros, con el objetivo de evitar la continuidad del arbolado con los matorrales.

-Se podrán talar las ramas secas, los árboles secos y los inclinados con peligro de caída.

-Se podrán talar los árboles de copa de los que sobrepase el límite de la parcela (a la calle y a los vecinos) y los situados a menos de tres metros de su perímetro.

-Se podrán talar los árboles que haga falta con tal que, las copas de los que queden, no se toquen entre sí, con una separación mínima de 3 árboles entre pies.

-Se podrán talar las ramas de los árboles que afecten al cableado de la vía pública, respecto a la cual habrá que mantener una distancia mínima de un metro.

-Se podrán talar los árboles situados a menos de dos metros de las edificaciones.

-El desbroce y los aclareos del arbolado se efectuarán de manera que la cobertura vegetal máxima admitida de coníferas y especies mediterráneas del total de los matojos, bosque de rebrote y arbolado será del 35% de la superficie total de la parcela, evitando la continuidad entre el arbolado adulto y los matorrales y con una separación mínima de tres metros entre pies.

Criterios que adoptar para los aclareos de sotobosque:

-Los arbustos se desbrozarán de manera que, entre los que queden, se consiga una cobertura máxima del 15% de la superficie de la parcela. Se dejarán matas aisladas, separadas como mínimo a una distancia de tres metros entre ellas, con una disposición homogénea sobre el terreno, sin continuidad vertical con el arbolado.

-Habrá que respetar las especies protegidas y priorizar la permanencia de especies de baja inflamabilidad que dificulten el riesgo de incendio y la propagación del fuego.