El Centre Municipal de Cultura acull l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya” fins al 21 de maig

El passat divendres 16 d’abril es va inaugurar, al Centre Municipal de Cultura, l’exposició “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”. Es tracta d’una mostra itinerant que ha estat creada per la Generalitat de Catalunya i l’Associació per la pedra seca i l’arquitectura nacional que es podrà visitar a La Bisbal del Penedès fins al 21 de maig, cada tarda de dilluns a divendres de 16:30h a 20:00h.

Durant la inauguració, vam comptar amb els parlaments de la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme, Maria Àngels Blasco; i el representant de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT), Robert Rovira; que van destacar la importància de la tècnica de la pedra seca reconeguda com a Patrimoni Cultural Immaterial de la Humanitat per part de la UNESCO i el valor de l’exposició, que ofereix una panoràmica àmplia sobre aquest llegat, posant èmfasi en les variants tipològiques més habituals i en la diversitat territorial.

Al seu torn, la regidora de Cultura del municipi, Judith Vidal, va fer un breu repàs sobre la presència i la història de la pedra seca a la Bisbal.  L’alcaldessa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, va concloure l’acte agraint la presència dels assistents i recordant els actes de Sant Jordi, que enguany es vertebren al voltant de la pedra seca. Val a dir que l’acte va comptar amb la presència del President i diversos consellers del Consell Comarcal del Baix Penedès, diversos regidors del Consistori i membres d’entitats locals.

La Bisbal posseeix una gens menyspreable presència d’elements constructius amb pedra seca, estudiats al llarg d’aquests anys per interessats en la matèria com l’arquitecte i historiador Benjamí Català o el desaparegut Josep Mª Vallès, impulsors el 2003 de la primera gran exposició i catalogació de les barraques de pedra seca al municipi. Ambdós també van formar part de la revista El MARGE, publicació de la secció mediambiental de l’ADF Clot del Bou, que difonia detalls de l’arquitectura rural i en pedra als seus números i que va ser impulsora d’incomptables activitats per a la difusió i preservació del patrimoni de la pedra seca: des d’exposicions i conferències fins a tallers per divulgar el paisatge i el treball de la pedra o activitats de neteja passant per accions com el  desbrossament i la restauració de camins i barraques.

Aquest any que El Marge hauria complert 20 anys, l’Ajuntament ha decidit dedicar els actes de Sant Jordi a la pedra seca, tot fent palès el reconeixement a la feina feta durant tots aquests anys pels membres impulsors de la revista amb l’edició  de la primera part del catàleg de barraques de pedra seca de la Bisbal, elaborat pel bisbalenc Jaume Miró i que recull prop de les 400 construccions d’aquesta tipologia localitzades ara com ara al municipi.

Per a qualsevol altre dubte o concretar alguna visita especial a l’exposició podeu contactar amb l’adreça de correu electrònic info@bisbalpenedes.com


CASTELLANO | El pasado viernes 16 de abril se inauguró, en el Centro Municipal de Cultura, la exposición “Tota pedra fa paret. La pedra seca a Catalunya”. Se trata de una muestra itinerante que ha sido creada por la Generalitat de Catalunya y la Associació per la pedra seca i l’arquitectura nacional que se podrá visitar en La Bisbal del Penedès hasta el 21 de mayo, cada tarde de lunes a viernes de 16:30h a 20:00h.

Durante la inauguración, contamos con los parlamentos de la Directora General de Cultura Popular y Asociacionismo, Maria Àngels Blasco; y el representante de la Asociación por la Piedra Seca y la Arquitectura Tradicional (APSAT), Robert Rovira; que destacaron la importancia de la técnica de la piedra seca reconocida como Patrimonio Cultural Inmaterial de la Humanidad por parte de la UNESCO y el valor de la exposición, que ofrece una panorámica amplia sobre este legado, poniendo énfasis en las variantes tipológicas más habituales y en la diversidad territorial.

A su vez, la concejala de Cultura del municipio, Judith Vidal, hizo un breve repaso sobre la presencia y la historia de la piedra seca en la Bisbal. La alcaldesa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, concluyó el acto agradeciendo la presencia de los asistentes y recordando los actos de San Jordi, que este año se vertebran alrededor de la piedra seca. Cabe decir que el acto contó con la presencia del Presidente y varios consejeros del Consejo Comarcal del Baix Penedès, varios concejales del Consistorio y miembros de entidades locales.

La Bisbal posee una presencia abundante de elementos constructivos con piedra seca, estudiados a lo largo de estos años por interesados en la materia como el arquitecto e historiador Benjamí Català o el desaparecido Josep Mª Vallès, impulsores el 2003 de la primera gran exposición y catalogación de las barracas de piedra seca en el municipio. Ambos también formaron parte de la revista El MARGE, publicación de la sección medioambiental de la ADF Clot del Bou, que difundía detalles de la arquitectura rural y en piedra en sus números y que fue impulsora de incontables actividades para la difusión y preservación del patrimonio de la piedra seca: desde exposiciones y conferencias hasta talleres para divulgar el paisaje y el trabajo de la piedra o actividades de limpieza pasando por acciones como el desbroce y la restauración de caminos y barracas.

Este año que El Marge habría cumplido 20 años, el Ayuntamiento ha decidido dedicar los actos de San Jordi a la piedra seca, haciendo patente el reconocimiento al trabajo hecho durante todos estos años por los miembros impulsores de la revista con la edición de la primera parte del catálogo de barracas de piedra seca de la Bisbal, elaborado por el bisbalense Jaume Miró y que recoge cerca de las 400 construcciones de esta tipología localizadas por ahora en el municipio.

Para cualquier otra duda o concretar alguna visita especial a la exposición podéis contactar con la dirección de correo electrónico info@bisbalpenedes.com