Consells i recomanacions de Protecció Civil per a la cavalcada de Reis
Des de Protecció Civil i el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya ens fan arribar consells de seguretat per a cavalcades de reis i altres actes amb afluència massiva de població infantil.
- Abans d’anar-hi estigueu atents a les informacions oficials que emetin les autoritats sobre l’esdeveniment, el recorregut així com les condicions meteorològiques.
- Tingueu en compte que el calçat que porteu us protegeixi bé els peus per evitar lesions: és una de les zones més vulnerables en actes massius.
- Si el fred és intens, recordeu portar barret o gorro i utilitzar bufanda o mocador per no respirar directament l’aire fred als pulmons. També és important que en general porteu roba còmoda i adequada a la meteorologia per evitar problemes amb el pas de les hores.
- Tingueu localitzades les sortides d’emergència o les vies d’evacuació i estigueu atents a les indicacions del personal de seguretat.
- No empenyeu mai per accedir a una zona perquè podeu provocar una caiguda o allau: si la zona està saturada o molt plena busqueu un altre punt on situar-vos.
- Si aneu acompanyats o en grup, acordeu un punt de referència fora de la zona on s’acumuli el públic on tornar-vos a reunir en cas que us separeu o us perdeu.
- No deixeu que els menors pugin a cap objecte per veure millor: és preferible que els pugeu a coll si cal.
- Si trobeu un menor perdut, acompanyeu-lo immediatament a la policia, als equips de seguretat o a l’Ajuntament.
- Porteu la documentació a sobre. En el cas dels nens, gent gran i discapacitats psíquics, prepareu una fitxa amb les seves dades i un telèfon de contacte, i feu que la portin en un lloc visible per si es perden. Poseu una polsera identificativa als nens amb el telèfon de contacte dels tutors.
- Estigueu pendents de la gent gran i de les persones amb impediments.
- No us atureu davant de les vies d’accés a l’acte perquè són les vies d’accés dels serveis d’emergència i d’evacuació si és necessari.
- Si teniu la sensació d’estar atrapats o sense sortida possible, busqueu una ubicació alternativa on pugueu localitzar una via d’evacuació. Mantingueu la calma en tot moment.
- No pugeu a les baranes, reixes, contenidors o d’altres elements inestables, perquè poden ser perillosos i provocar un accident.
- Una vegada finalitzat l’esdeveniment, abandoneu el lloc de forma ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.
Durant l’acte:
- Seguiu sempre les instruccions del personal de seguretat.
- Recordeu que els principals riscos són el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilar-se a algun objecte com ara contenidors, semàfors o senyals. No ho feu mai. Actueu sempre amb sentit comú: durant la celebració no us poseu en risc ni exposeu els vostres infants a un possible accident.
- Quedeu-vos sempre al darrere les tanques o senyalització de seguretat del pas de carrosses.
- No parleu ni feu senyals que puguin distreure el personal de seguretat, els acompanyants a peu de les carrosses o els seus conductors, a excepció que es tracti d’un accident o emergència.
- No us acosteu mai a les carrosses, ni intenteu pujar-hi.
- No baixeu mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses, us podeu distreure al pas de les següents carrosses.
- No creueu pel mig de les carrosses ni us acosteu quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.
- No llenceu caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.
- En cas de detectar alguna incidència informeu immediatament al personal de seguretat o als organitzadors i, si cal, truqueu al 112.
En cas d’emergència:
- Mantingueu la calma i estigueu atents a les indicacions dels serveis d’emergència. Tingueu molta cura dels menors i les persones amb discapacitats.
- Dirigiu-vos fora de l’acte pels llocs indicats o carrers més propers sense aturar-vos. En cap cas torneu enrere.
- Eviteu cridar, córrer o empènyer els altres, ja que podríeu provocar situacions molt perilloses per a la gran quantitat de persones que hi ha concentrades.
- Una vegada estigueu en una zona segura, si no trobeu ningú, informeu-ne als serveis d’emergència.
- En cas d’emergència, si truqueu al 112 des d’un telèfon mòbil i no us dona senyal, pot ser que les línies estiguin saturades: busqueu un telèfon fix per fer la trucada.
Desde Protección Civil y el Departamento de Interior de la Generalitat de Catalunya nos hacen llegar consejos de seguridad para cabalgatas de reyes y otros actos con afluencia masiva de población infantil.
- Antes de ir, estad atentos a las informaciones oficiales que emitan las autoridades sobre el evento, el recorrido así como las condiciones meteorológicas.
- Tened en cuenta que el calzado que llevéis os proteja bien los pies para evitar lesiones: es una de las zonas más vulnerables en actos masivos.
- Si el frío es intenso recordad llevar sombrero o gorro y utilizar bufanda o pañuelo para no respirar directamente el aire frío. También es importante que en general llevéis ropa cómoda y adecuada a la meteorología para evitar problemas con el paso de las horas.
- Tened localizadas las salidas de emergencia o las vías de evacuación y estad atentos a las indicaciones del personal de seguridad.
- No empujéis nunca para acceder a una zona porqué podéis provocar una caída o avalancha. si la zona está saturada o muy llena, buscad otro punto donde situaros.
- No dejéis que los menores suban a ningún objeto para ver mejor: es preferible que los subáis a ‘caballito’ si es necesario.
- Si encontráis a un menor perdido, acompañadlo inmediatamente a la policía, a los equipos de seguridad o al Ayuntamiento.
- Llevad la documentación encima. En el caso de los niños, gente mayor y discapacitados psíquicos, preparad una ficha con sus datos y un teléfono de contacto, y haced que la lleven en un lugar visible por si se pierden. Poned una pulsera identificativa a los niños con el teléfono de contacto de los tutores.
- Estad pendientes de la gente mayor y de las personas con impedimentos.
- No os paréis en las calles de acceso al acto porqué son las vías de acceso de los servicios de emergencia y evacuación si es necesario.
- Si tenéis la sensación de estar atrapados o sin salida posible, buscad una ubicación alternativa donde podáis localizar una vía de evacuación. Mantened la calma en todo momento.
- No subáis a las barandas, rejas, contenedores u otros elementos inestables, porqué pueden ser peligrosos y provocar un accidente.
- Una vez finalizado el evento, abandonad el lugar de forma ordenada, respetando el orden de salida y siguiendo las indicaciones de los servicios de seguridad.
Durante el acto:
- Seguid siempre las instrucciones del personal de seguridad.
- Recordad que los principales riesgos son el paso de las carrozas y tener un accidente por trepar por algún objeto, como por ejemplo contenedores, semáforos o señales. No lo hagáis nunca. Actuad siempre con sentido común: durante la celebración no os pongáis en riesgo ni expongáis a vuestros niños a un posible accidente.
- Quedaos siempre detrás de las vallas o señalización de seguridad del paso de carrozas.
- No habléis ni hagáis señales que puedan distraer al personal de seguridad, los acompañantes a pie de las carrozas o sus conductores, a excepción de que se trate de un accidente o emergencia.
- No os acerquéis nunca a las carrozas ni intentéis subir encima de ellas.
- No bajéis nunca a la vía a coger caramelos que queden en el paso de carrozas, os podéis distraer el paso de las siguientes carrozas.
- No crucéis por el medio de las carrozas ni os acerquéis cuando estén paradas o haciendo carga de combustible.
- No lancéis caramelos al personal de seguridad, a las personas de las carrozas ni a la gente que está mirando la cabalgata.
- En caso de detectar alguna incidencia informad inmediatamente al personal de seguridad o a los organizadores y, si es necesario, llamad al 112.
En caso de emergencia:
- Mantened la calma y estad atentos a las indicaciones de los servicios de emergencia. Tened mucho cuidado con los menores y con las personas con discapacidades.
- Dirigíos fuera del acto por los lugares indicados o calles más cercanas, sin pararos. En ningún caso no volváis hacia atrás.
- Evitad gritar, correr o empujar a los demás, ya que podríais provocar situaciones muy peligrosas para la gran cantidad de personas que hay concentradas.
- Una vez estéis en una zona segura, si no encontráis a nadie, informad a los servicios de emergencia.
- En caso de emergencia, si llamáis al 112 desde un teléfono móvil y no os da señal, puede ser que las líneas estén saturadas: buscad un teléfono fijo para hacer la llamada.