Dissabte 12 de maig es descobrirà la placa castellera del 5d9f de la Colla Vella dels Xiquets de Valls i es presenta un llibre casteller

 

CATALÀ | El proper dissabte 12 de maig a les 18h es descobrirà una nova placa castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a la façana de La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Es tracta de la placa que correspon al 5d9f que va ser descarregat per primera vegada a la Bisbal el 15 d’agost de 2017 per la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La peça ha estat confeccionada per la ceramista baixpenedesenca Roser Oter sota l’encàrrec de l’Ajuntament de la Bisbal.

CARTELL PLACA 5d9f-Societat

Tot seguit, a les 18.30h, l’Auditori Salbà del CMC acollirà la presentació del llibre “Els orígens del fet casteller: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls”. Es tracta d’un llibre fruit de la feina d’investigació d’Àlex Cervelló que desvetlla dades interessants sobre el món casteller, com ara que la primera actuació castellera va tenir lloc el febrer de 1791 en el marc de les Festes de la Candelera de Valls, una informació que fa que l’origen dels castells s’avanci una dècada, ja que els estudiosos del tema l’ubicaven, fins a la sortida d’aquest llibre, al 1801. El volum argumenta que els Balls de Valencians són considerats l’antecedent directe dels castells, ja que es tractava d’un ball de caràcter religiós que finalitzava amb una petita construcció humana que va evolucionar fins que va donar importància a la torreta final, que la gent va acabar anomenant “castells”. La investigació de Cervelló també presenta el primer enxaneta documentat de la història, Jaume Fuster Foguet, conegut amb el renom d’”Anxaneta”, que hauria format part del ball de valencians vallenc durant la dècada de 1770.

Àlex Cervelló és investigador de la URV i ha dut a terme la seva recerca sota el paraigua de la Càtedra per l’Estudi del Fet Casteller d’aquesta universitat, comptant amb la col·laboració de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La presentació del llibre anirà a càrrec de l’autor, Àlex Cervelló, i del president de la Colla Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret. També es comptarà amb la intervenció de  l’expresident i membre de la Comissió d’Història i Identitat de la Colla Vella, Pep Solé Tarragó.


CASTELLANO | El próximo sábado 12 de mayo a las 18h se descubrirá una nueva placa castellera de la Colla Vella dels Xiquets de Valls en la fachada de La Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Se trata de la placa que corresponde al 5d9f que descargó, por primera vez en la Bisbal el 15 de agosto del 2017, la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La pieza ha sido confeccionada por la ceramista baixpenedesenca Roser Oter y encargada por el Ayuntamiento de la Bisbal.

CARTELL PLACA 5d9f-Societat

A continuación, a las 18.30h, el Auditori Salbà del CMC acogerá la presentación del libro “Els orígens del fet casteller: del Ball de Valencians als Xiquets de Valls”. Se trata de un libro fruto del trabajo de investigación  de Àlex Cervelló que desvela datos interesantes sobre el mundo casteller, como por ejemplo que la primera actuación castellera tuvo lugar en febrero del 1791 en el marco de las Festes de la Candelera de Valls, una información que hace que el origen de los castells se adelante una década, ya que los estudiosos del tema lo ubicaban, hasta la salida de este libro, en el 1801. El volumen argumenta que los Balls de Valencians son considerados el antecedente directo de los castillos, ya que se trataba de un baile de carácter religioso que finalizaba con una pequeña construcción humana que evolucionó hasta que se le dio importancia a la ‘torreta’ final, que la gente acabó llamando ‘castells’. La investigación de Cervelló también presenta el primer ‘enxaneta’ documentado de la historia, Jaume Fuster Foguet, conocido con el apodo de “Anxaneta”, que habría formado parte del ball de valencians vallenc durante la década de 1770.

Àlex Cervelló es investigador de la URV y ha llevado a cabo su investigación bajo el paraguas de la Càtedra per l’Estudi del Fet Casteller de esta universidad, contando con la colaboración de la Colla Vella dels Xiquets de Valls. La presentación del libro irá a cargo del autor, Àlex Cervelló, y del presidente de la Cola Vella dels Xiquets de Valls, Albert Pedret. También se contará con la intervención del expresidente y miembro de la Comissió d’Història i Identitat de la Colla Vella, Pep Solé Tarragó.