L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès edita un nou llibre de temàtica local per Sant Jordi


Enguany l’autor és l’Heribert Ventosa i Guasch i el llibre es titula “Arrels de campanar”

La vida de La Bisbal del Penedès de finals dels anys 1950 i principis dels 60, “des dels ulls” d’un mossèn, és la protagonista del nou llibre d’Heribert Ventosa, “Arrels de Campanar”. El llibre va néixer arran d’una xerrada que va oferir l’autor l’any passat en un acte organitzat per l’Associació de dones La Roca Foradada i que versava sobre el llegat d’imatges que havia deixat Mossèn Pau en traspassar. A partir d’aquesta presentació oral, l’ajuntament de la vila va fer l’encàrrec d’un llibre a Ventosa, que ja havia publicat anteriorment el recull “Gent: imatges bisbalenques al llarg de 100 anys”.

“Arrels de campanar” està format per fotografies i textos. Les fotografies van ser fetes per Mossèn Pau Caldès, qui va arribar a la Bisbal l’any 1955 i, més tard, va marxar a la Parròquia de Sant Salvador del Vendrell. Segons explica Ventosa, Caldès va impulsar l’arranjament del campanar i de la plaça de l’Església. A més va ser impulsor d’iniciatives musicals com ara la revifada  del cant coral al municipi i de les caramelles. Així doncs, el llibre conté imatges que formen part del llegat que va deixar Mossèn Pau. L’autor del recull n’ha fet una tria i les ha agrupat per capítols. Entre aquestes fotografies hi ha instantànies de la vila, paisatges, imatges de cerimònies religioses de l’època i d’alguns detalls de l’església i el Centre Catequístic o fotos de les cantades de caramelles per Pasqua, entre d’altres. Pel que fa als textos, aquests són un recull d’anècdotes que van de finals del segle XIX a començaments del segle XX (fins al 1960, aproximadament) que ha estat possible gràcies al boca-orella, a la recerca bibliogràfica de l’autor i a la col·laboració de diversos veïns del poble que han fet arribar algunes històries a l’autor.

Heribert Ventosa i Guasch és bisbalenc i un gran aficionat al senderisme, el muntanyisme i els viatges. Va ser alcalde de la vila a finals dels vuitanta i principis dels noranta  i ha dedicat la major part de la seva vida a la construcció i al comerç dels hidrocarburs. Com a escriptor ha publicat anteriorment  “Gent: imatges bisbalenques al llarg de 100 anys” (2003), que també incloïa fotografies i, en aquest cas, feia un repàs a la vida festiva i social de la vila.  Ventosa ha col·laborat en nombroses publicacions, entre elles alguna antologia publicada per Televisió de Catalunya. És col·laborador habitual a la revista El Marge amb la secció “Una foto amb història” i, també ha ajudat en el muntatge d’exposicions. L’autor compta amb una àmplia col·lecció de fotografies antigues, ja que n’és un gran aficionat. Pel que fa al títol de l’obra explica que “els campanars no tenen arrels però jo considero arrels tot el que té a veure amb el tarannà del poble, amb el sentir de la gent, amb el fer, amb la manera de viure. I això es pot traduir amb fotografies o amb historietes que t’expliquen, o amb aquell document que trobes”.

Per la seva banda la regidora de Cultura, Judith Vidal, ha explicat que “és una satisfacció poder promoure la cultura com a Ajuntament i poder recuperar part del nostre llegat en forma de fotografies”. Vidal ha afegit que pensa que aquest llibre “és com un petit tresor, ja que de ben segur molts bisbalencs i bisbalenques trobaran imatges de familiars i amics o de llocs i tradicions que han canviat molt amb el pas dels anys”.

El llibre, editat per l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès, es presentarà aquest divendres 21 d’abril a les 20h al CMC. El preu de venda al públic és de 5 euros i es podrà adquirir el mateix divendres en acabar la presentació o, passat aquest dia, a la Biblioteca Pública de La Bisbal del Penedès o a l’ajuntament del municipi.