Aquest diumenge 10 de setembre és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi

Aquest diumenge 10 de setembre és el Dia Mundial per a la Prevenció del Suïcidi i, per aquest motiu, la Casa de la Vila s’il·luminarà de color carbassa quan es faci fosc.

L’objectiu de la commemoració d’aquesta jornada és que hi hagi una major conscienciació i prevenció per evitar suïcidis. Segons fonts de la Generalitat de Catalunya, “l’OMS estima que aproximadament 800.000 persones moren cada any a causa del suïcidi i que, cada una d’aquestes morts, afecta 135 persones. A més, el suïcidi és la segona causa de mort en joves d’entre 15 i 29 anys a Catalunya. Des del 2020 el nombre de suïcidis de persones joves ha augmentat força”. Per tot plegat, el juny de 2022 es va posar en marxa un servei especialitzat en l’atenció telefònica a persones amb conducta o ideació suïcida i als seus familiars o persones properes. Es tracta del telèfon 061, on s’atenen trucades les 24 hores del dia, els 365 dies de l’any. El servei està format per un equip especialitzat en salut mental: professionals d’infermeria, psicologia i psiquiatria. Tots ells són experts en conductes suïcides i en les conseqüències derivades (ideació, temptativa i mort per suïcidi). Aquest servei forma part del Pla de prevenció de suïcidi de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC).

L’Associació internacional per a la prevenció del suïcidi és la promotora del Dia Mundial i lidera la tasca de prevenció global. Per a més informació podeu accedir a l’enllaç: https://www.iasp.info/. A Catalunya, el projecte de recerca Codi Risc estudia la prevenció de les conductes suïcides al país amb l’objectiu de disminuir la mortalitat, augmentar la supervivència i prevenir la repetició de temptatives.

CASTELLANO | Este Domingo 10 de septiembre es el Dia Mundial de la Prevención del suicidio y, por este motivo, la Casa de la Vila se iluminará de color calabaza cuando se haga de noche.

El objetivo de la conmemoración es esta jornada es que haya una mayor concienciación y prevención para evitar suicidios. Según fuentes de la Generalitat de Catalunya, “la OMS estima que aproximadamente 800.000 personas mueren cada año a causa del suicidio y que, cada una de estas muertes, afecta a 135 personas. Además, el suicidio es la segunda causa de muerte en jóvenes de entre 15 y 29 años en Catalunya. Desde el 2020 el número de suicidios de personas jóvenes ha aumentado mucho”. Por todo ello, en junio de 2022 se puso en marcha un servicio especializado en la atención telefónica a personas con conducta o ideación suicida y a sus familiares o personas próximas. Se trata del teléfono 051, en el que se atienden llamadas las 24 horas del día, los 365 días del año. El servicio está formado por un equipo especializado en salud mental: profesionales de enfermería, psicología y psiquiatría. Todos ellos son expertos en conductas suicidas y en las consecuencias derivadas (ideación, tentativa y muerte por suicidio). Este servicio forma parte del Plan de prevención del suicidio de Catalunya 2021-2025 (PLAPRESC).

La Asociación internacional para la prevención del suicidio es la promotora del Día Mundial y lidera el trabajo de prevención a nivel global. Para más información podéis acceder al enlace: https://www.iasp.info/. En Catalunya, el proyecto de investigación Codi Risc estudia la prevención de las conductas suicidas en el país con el objetivo de disminuir la mortalidad, aumentar la supervivencia y prevenir la repetición de tentativas.