L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès presenta recurs d’alçada contra la resolució de la Direcció General de política energètica pel projecte d’estesa de 27 torres d’alta tensió (MAT) al municipi

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, va signar un Decret el passat 31 d’agost per interposar, davant la Secretaría de Estado de Energía del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, un recurs d’alçada contra la Resolució del mes juliol de la Dirección General de Política Energética y Minas per la que “se otorga a la mercantil Energías Renovables de Ormonde 36, SLS, autorización administrativa prèvia para la instalación fotovoltaica Jaime I, de 40 MW de potencia pico y 38,2 MV de potencia instal·lada y sus infraestructuras de evacuación, en términos municipales de Zaragoza, Teruel, Tarragona y Barcelona”.

El passat 2 d’agost, el BOE va presentar la resolució que hem citat al paràgraf anterior i, a partir d’aquest moment, es va reprendre el contacte entre els consells comarcals i els ajuntaments del territori afectats pel projecte amb l’objectiu de fer un front comú contra l’esmentat projecte que pretén portar energia solar de l’Aragó fins a l’àrea metropolitana de Barcelona sense tenir en compte ni consultar el territori i sense buscar alternatives d’energia verda sostenible i de proximitat.

El decret, signat per l’alcaldessa, s’elevarà al Ple ordinari del proper dilluns 18 de setembre per a la seva ratificació.

FA DOS ANYS QUE L’AJUNTAMENT DIU “NO A LA MAT”

El juliol de 2021: l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va rebre l’anunci mitjançant el qual s’informava que se sotmetia a informació pública el projecte per construir un conjunt de parcs eòlics a l’Aragó i la corresponent infraestructura per transportar l’energia produïda a través d’una línia de molta alta tensió (MAT) que travessaria diferents comarques i passaria pel municipi de la Bisbal del Penedès amb l’objectiu de portar energia a l’àrea metropolitana de Barcelona. El projecte preveia l’estesa de 9.833,39 metres de línia corrent trifàsica aèria a través de 27 torres (de fins a 70 metres d’alçària) a la Bisbal del Penedès.

El setembre de 2021: l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va aprovar per Junta de Govern les al·legacions informant desfavorablement del projecte de la MAT Clúster Begues que promovia l’empresa Forestalia. Les al·legacions que es van presentar estaven basades en informes tècnics, jurídics i mediambientals, preparats per tècnics contractats per part de tots els ajuntaments i consells comarcals afectats per la MAT i tenint en compte també l’informe de l’enginyer municipal. Paral·lelament, es van recollir més de 450 al·legacions del conjunt de la ciutadania.

El març de 2022: la Subdelegació del Govern de Barcelona va entrar al registre de l’Ajuntament les al·legacions de l’empresa Energías renovables de Ormonde SL., en relació amb les al·legacions que l’Ajuntament va presentar contra la MAT a la Junta de Govern de setembre de 2021. La Subdelegació atorgava un termini de 15 dies a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès per formular les consideracions que es consideressin oportunes i, per aquest motiu, la Junta de Govern del dia 11 de març va aprovar desestimar l’informe entrat a registre el 29 de març i, conseqüentment, ratificar els acords presos el setembre de 2021.

L’agost de 2023: l’alcaldessa signa un Decret d’alcaldia per interposar un recurs d’alçada contra la Resolución de juliol, de la Dirección General de Política Energética y Minas, per la que “se otorga a la mercantil Energías Renovables de Ormonde 36, S.L, autorización administrativa previa para la instalación fotovoltaica Jaime I, de 40 MW de potencia pico y 38,2 MW de potencia instalada y sus infraestructuras de evacuación, en términos municipales de Zaragoza, Teruel, Tarragona y Barcelona”.

CASTELLANO | La alcaldesa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, firmó un Decreto el pasado 31 de agosto para interponer, ante la Secretaría del Estado de Energía del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, un recurso de alzada contra la Resolución del mes de julio de la Dirección General de Política Energética y Minas por la que “se otorga a la mercantil Energías Renovables de Ormonde 36, SLS, autorización administrativa previa para la instalación fotovoltaica Jaime I, de 40 MW de potencia pico y 38,2 MV de potencia instalada y sus infraestructuras de evacuación, en términos municipales de Zaragoza, Teruel, Tarragona y Barcelona”.

El pasado 2 de agosto, el BOE presentó la resolución que hemos citado en el párrafo anterior y, a partir de este momento, se retomó el contacto entre los consells comarcales y los ayuntamientos del territorio afectados por el proyecto con el objetivo de hacer un frente común contra dicho proyecto que pretende llevar energía solar desde Aragón hasta el área metropolitana de Barcelona sin tener en cuenta ni consultar el territorio y sin buscar alternativas de energía verde sostenible y de proximidad.

El decreto, firmado por la alcaldesa, se elevará al Pleno ordinario del próximo lunes 18 de septiembre para su ratificación.

HACE DOS AÑOS QUE EL AYUNTAMIENTO DICE “NO A LA MAT”

En julio de 2021: el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès recibió el anuncio mediante el cual se informaba de que se sometía a información pública el proyecto para construir un conjunto de parques eólicos en Aragón y la correspondiente infraestructura para transportar la energía producida a través de una línea de muy alta tensión (MAT) que atravesaría distintas comarcas y pasaría por el municipio de la Bisbal del Penedès con el objetivo de llevar energía al área metropolitana de Barcelona. El proyecto preveía el tendido de 9.833,39 metros de línea corriente trifásica aérea a través de 27 torres (de hasta 70 metros de altura) en la Bisbal del Penedès.

En septiembre de 2021: el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès aprobó por Junta de Gobierno las alegaciones informando desfavorablemente del proyecto de la MAT Clúster Begues que promovía la empresa Forestalia. Las alegaciones se presentaron estaban basadas en informes técnicos, jurídicos y medioambientales, preparados por técnicos contratados por parte de todos los ayuntamientos y consells comarcals afectados por la MAT y teniendo en cuenta también el informe del ingeniero municipal. Paralelamente, se recogieron más de 450 alegaciones del conjunto de la ciudadanía.

En marzo de 2022: la Subdelegación del Gobierno de Barcelona entro en el registro del Ayuntamiento las alegaciones de la empresa Energías renovables de Ormonde SL., en relación con las alegaciones que el Ayuntamiento presentó contra la MAT en la Junta de Gobierno de septiembre de 2021. La Subdelegación otorgaba un plazo de 15 días al Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès para formular las consideraciones que se considerasen oportunas y, por este motivo, la Junta de Gobierno del día 11 de marzo aprobó desestimar el informe entrado por registro el 29 de marzo y, consecuentemente, ratificar los acuerdos tomados en septiembre de 2021.

Agosto de 2023: la alcaldesa firma un Decreto de alcaldía para interponer un recurso de alzada contra la Resolución de julio, de la Dirección General de Política Energética y Minas, por la que “se otorga a la mercantil Energías Renovables de Ormonde 36, S.L, autorización administrativa previa para la instalación fotovoltaica Jaime I, de 40 MW de potencia pico y 38,2 MW de potencia instalada y sus infraestructuras de evacuación, en términos municipales de Zaragoza, Teruel, Tarragona y Barcelona”.