L’Ajuntament de la Bisbal dignificarà diversos espais de memòria democràtica del municipi

La Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha començat a treballar en la dignificació i difusió dels espais de resistència i repressió existents al municipi que estan vinculats a la memòria democràtica de Catalunya. Per aquest motiu, ha demanat una subvenció a la Generalitat de Catalunya per reposar i actualitzar el plafó informatiu del Soldat Desconegut i per crear un nou espai de memòria històrica al Cementiri Municipal. Està previst que aquestes actuacions es tirin endavant aquest estiu, amb la col·laboració de les institucions expertes en la matèria.

La Regidoria de Cultura ha començat a treballar per poder executar diverses accions que apropin la memòria i la història vinculada a la guerra, la dictadura i la democràcia a tota la població. Per aquest motiu, enguany durà a terme les següents actuacions:

  • Reposarà i actualitzarà el plafó informatiu del Soldat Desconegut, ubicat al Passeig Lluís Companys. En aquest suport es fa difusió de la memòria dels fets de la resistència a l’ocupació de l’exèrcit franquista que van tenir lloc a la Bisbal del Penedès el gener de 1939. Aquest punt forma part de la Xarxa d’Espais de Memòria de Catalunya i  de la Ruta del Front al Penedès amb la identificació m16.
  • Crearà un nou espai de memòria històrica al Cementiri Municipal. Aquest espai comptarà amb senyalització vinculada a la recuperació de la memòria de la repressió viscuda per l’establiment del nou règim. Cal tenir present que, al Mapa de Fosses documentades per la Generalitat de Catalunya -les fosses amb restes de la Guerra Civil- s’hi poden trobar quatre fosses ubicades en diferents punts del municipi i, la més gran de totes, es localitza al cementiri. Per aquest motiu, l’Ajuntament hi instal·larà un faristol informatiu que senyalitzi la fossa i que reculli la informació referent a aquella fossa i als altres espais d’enterrament presents a La Bisbal del Penedès.

Aquestes actuacions s’han pressupostat en 4.283,40€ i l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha sol·licitat una subvenció de 3.446,48€ a la Generalitat de Catalunya, en el marc de la convocatòria de subvencions a ens locals per a projectes adreçats a recuperar la memòria democràtica a través de la posada en valor i la difusió del patrimoni memorial de Catalunya del període 1931-1980.

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès té present la seva obligació moral de mantenir i difondre la memòria democràtica, oferint a les noves generacions espais on poder aprendre i reflexionar sobre la importància de ser conscients de l’existència del sistema democràtic i fer valdre l’esforç i el patiment de les anteriors generacions per tal d’assolir una democràcia com l’actual. L’objectiu és que aquests espais puguin ser visitats pels veïns del municipi i de la comarca, per persones interessades en la història o que facin rutes pel territori, però també per l’alumnat dels centres escolars de primària i secundària del municipi.


CASTELLANO | La Concejalía de Cultura del Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès ha empezado a trabajar en la dignificación y difusión de los espacios de resistencia y represión existentes en el municipio vinculados a la memoria democrática de Catalunya. Por este motivo, ha solicitado una subvención a la Generalitat de Catalunya para reponer y actualizar el plafón informativo del Soldado Desconocido y para crear un nuevo espacio de memoria histórica en el Cementerio Municipal. Está previsto que estas actuaciones se lleven a cabo este verano, con la colaboración de las instituciones expertas en la materia.

La Concejalía de Cultura ha empezado a trabajar para poder ejecutar varias acciones que acerquen la memoria y la historia a la guerra, la dictadura y la democracia a toda la población. Por este motivo, este año llevará a cabo las siguientes actuaciones:

  • Repondrá y actualizará el plafón informativo del Soldado Desconocido ubicado en el Passeig Lluís Companys. En este soporte se hace difusión de la memoria de los hechos de la resistencia a la ocupación del ejército franquista que tuvieron lugar en la Bisbal del Penedès en enero del 1939. Este punto forma parte de la Red de Espacios de Memoria de Catalunya y de la Ruta del Frente en el Penedès con la identificación m16.
  • Creará un nuevo espacio de memoria histórica en el Cementerio Municipal. Este espacio contará con la señalización vinculada a la recuperación de la memoria de la represión vivida para el establecimiento del nuevo régimen. Hay que tener presente que, en el Mapa de Fosas documentadas por la Generalitat de Catalunya -las fosas con restos de la Guerra Civil- se pueden encontrar cuatro fosas ubicadas en distintos puntos del municipio y, la más grande de todas, se localiza en el cementerio. Por este motivo, el Ayuntamiento instalará un soporte informativo que señalice la fosa y que recoja la información referente a aquella fosa y a los otros espacios de entierro presentes en La Bisbal del Penedès.

Estas actuaciones se han presupuestado en 4.283,40€ y el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès ha solicitado una subvención de 3.446,48€ a la Generalitat de Catalunya, en el marco de la convocatoria de subvenciones a los entes locales para proyectos dirigidos a recuperar la memoria democrática a través de la puesta en valor y la difusión del patrimonio memorial de Catalunya del periodo 1931-1980.

El Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès tiene presente su obligación moral de mantener y difundir la memoria democrática, ofreciendo a las nuevas generaciones espacios en los que poder aprender y reflexionar sobre la importancia de ser conscientes de la existencia del sistema democrático y poner en valor el esfuerzo y el sufrimiento de las anteriores generaciones con tal de lograr una democracia como la actual. El objetivo es que estos espacios puedan ser visitados por los vecinos del municipio y de la comarca, por personas interesadas en la historia o que hagan rutas por el territorio, pero también por el alumnado de los centros escolares de primaria y secundaria del municipio.