Aquest dissabte s’ha presentat el llibre “Les barraques de pedra seca de la Bisbal del Penedès” – Part 1 OEST del bisbalenc Jaume Miró i Banach

Un any més l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès ha presentat un llibre de temàtica bisbalenca amb motiu de Sant Jordi. Enguany, ha editat el llibre “Les barraques de pedra seca de la Bisbal del Penedès” de Jaume Miró Banach (Part 1 – oest), que ha vist la llum aquest dissabte al matí en un acte celebrat a Mas Llagostera. La presentació ha comptat amb una visita guiada teatralitzada a una barraca de pedra seca a càrrec de l’entitat El Garrofer i l’associació cultural La Porta de Fusta i amb un vermut musical amb l’acompanyament del Jazz Attack Quartet. Durant l’acte han pres la paraula l’autor, Jaume Miró; Robert Rovira com a representant de l’Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) i l’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré.

Aquest llibre és la primera part d’una obra que es divideix en dues parts, ja que com explica l’autor “a causa de la gran quantitat de barraques que s’han localitzat en el nostre terme municipal -més de 400- s’ha optat per publicar les corresponents fitxes en dos volums”. La primera part del llibre conté una introducció a l’obra, que descriu el paisatge bisbalenc i contextualitza la construcció de barraques de pedra seca i de marges. Així mateix, aquesta part del llibre detalla les característiques i els tipus de barraques que trobem al territori i aprofundeix en les persones i entitats que s’han dedicat i es dediquen a l’estudi i a la divulgació del patrimoni de la pedra seca. Aquest preàmbul finalitza explicant que la pedra seca és Patrimoni Immaterial de la Humanitat des del novembre de 2018.

La segona part del llibre conté els mapes i les fitxes de les barraques de pedra seca situades a la banda de ponent del terme municipal de La Bisbal del Penedès. Tal com explica l’autor, “aproximadament les situades als paratges o partides de Cal Sumoi, Mas Serè, Mas Tarragó, Cal Veita, Pineda, torrent i fondo de Santa Cristina, Ca l’Arbocet, la Masieta, la Riba, Cal Llac, l’Esplai, carretera de Masarbonès, torrent de la Seguera, Clot de Bou, Gordei, Cal Llagostera i part de Cal Pros, Clot de l’Hora, la Gaona i Ca la Jana”.

Val a dir que, durant l’acte, l’alcaldessa de La Bisbal del Penedès ha agafat el compromís de declarar les construccions de pedra seca de La Bisbal del Penedès com a bé d’interés local.

El llibre es pot adquirir a l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès i a la Biblioteca pública de la Bisbal del Penedès pel preu de 10€


CASTELLANO | Un año más el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès ha presentado un libro de temática bisbalenca con motivo de Sant Jordi. Este año, ha editado el libro “Les barraques de pedra seca de la Bisbal del Penedès” de Jaume Miró Banach (Parte 1 – oeste), que ha visto la luz este sábado por la mañana en un acto celebrado en Mas Llagostera. La presentación ha contado con una visita guiada teatralizada a una barraca de piedra seca a cargo de la entidad El Garrofer y l’Associació cultural La Porta de Fusta y con un vermut musical con el acompañamiento del Jazz Attack Quartet. Durante el acto han tomado la palabra el autor, Jaume Miró; Robert Rovira como representante de la Associació per la Pedra Seca i l’Arquitectura Tradicional (APSAT) y la alcaldesa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré.

Este libro es la primera parte de una obra que se divide en dos partes, puesto que como explica el autor “a causa de la gran cantidad de barracas que se han localizado en nuestro término municipal -más de 400- se ha optado por publicar las correspondientes fichas en dos volúmenes”. La primera parte del libro contiene una introducción a la obra, que describe el paisaje bisbalense y contextualiza la construcción de barracas de piedra seca y de márgenes. Así mismo, esta parte del libro detalla las características y los tipos de barracas que encontramos en el territorio y profundiza en las personas y entidades que se han dedicado y se dedican al estudio y a la divulgación del patrimonio de la piedra seca. Este preámbulo finaliza explicando que la piedra seca es Patrimonio Inmaterial de la Humanidad desde noviembre de 2018.

La segunda parte del libro contiene los mapas y las fichas de las barracas de piedra seca situadas en la zona de poniente del término municipal de La Bisbal del Penedès. Tal como explica el autor, “aproximadamente las situadas a los parajes o partidas de Cal Sumoi, Mas Serè, Mas Tarragó, Cal Veita, Pineda, torrent i fondo de Santa Cristina, Ca l’Arbocet, la Masieta, la Riba, Cal Llac, l’Esplai, carretera de Masarbonès, torrent de la Seguera, Clot de Bou, Gordei, Cal Llagostera i part de Cal Pros, Clot de l’Hora, la Gaona y Ca la Jana”.

Cabe decir que, durante el acto, la alcaldesa de La Bisbal del Penedès ha cogido el compromiso de declarar las construcciones de piedra seca de La Bisbal del Penedès como bien de interés local.

El libro se puede adquirir en el Ayuntamiento de La Bisbal del Penedès y en la Biblioteca pública de la Bisbal del Penedès por el precio de 10€