L’escola Ull de Vent de la Bisbal del Penedès ha dedicat les Jornades Culturals 2019 al món casteller

1

L’escola Ull de Vent ha dedicat les Jornades Culturals 2019 al món casteller. Després de la celebració, ens han fet arribar el text següent:

“Del 24 al 29 d’abril els i les alumnes de l’escola Ull de Vent de la Bisbal del Penedès han dut a terme les Jornades Culturals 2019. Aquest any la temàtica escollida ha estat el fet casteller, una tradició molt arrelada a la Bisbal que no només es concreta en una de les diades més importants de l’estiu per la seva festa major sinó que en els darrers anys s’ha consolidat amb l’aparició de la colla dels Bous de la Bisbal.

pati castellers

En aquests dies hem acollit a la nostra escola a alguns membres de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que ens van explicar les principals característiques dels castells però també ens van ensenyar com s’han de col·locar els castellers del tronc en els diferents castells. També hem tingut l’oportunitat de visitar el local dels Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, on hem pogut veure el mateix que veu un enxaneta quan corona un castell de 8 pisos en el moment de fer l’aleta i ens han mostrat la feinada que hi ha al darrere de les grans construccions que es poden veure a plaça. Aprofitant la visita hem passejat per Vilafranca per veure la plaça més castellera i el monument als castells de Josep Cañas.

DSC_1030

Un dels moments culminats de les Jornades han estat els tallers que ens han ofert els Bous de la Bisbal. Primer ens han mostrat tots els secrets dels castells; la seva organització, les posicions, la indumentària,  els tocs de gralla i alguna de les seves actuacions. Però el que més ens ha agradat és poder-nos enfaixar i ser protagonistes pujant a les espatlles d’un casteller, ser integrant d’un pom de dalt o participar d’algun dels jocs que fan servir per preparar-se.  Amb les seves ganes i el seu entusiasme els Bous de la Bisbal han transmès la seva passió i de ben  segur han pogut despertar l’interès dels nostres alumnes pel món dels castells.

Bous Setmana Cultural Escola Ull de Vent

Per últim no podíem descuidar la visita a la Societat, on cada quinze d’agost es poden veure les millors colles intentant cada cop castells més alts i amb més dificultat. En Salvador Ferré, expert del món dels castells, ens ha pogut mostrar que cada una d’aquestes construccions han merescut una placa a la façana de la Societat i constaten la importància d’aquesta plaça.

salvador ferre societat plaques

Però sens dubte l’aprenentatge més important d’aquesta setmana tan intensa és que, com a l’escola, en el món dels castells tothom hi té un lloc i és igual de necessari”.


CASTELLANO | La escola Ull de Vent ha dedicado las Jornadas Culturales 2019 al mundo casteller. Después de la celebración, nos han hecho llegar el texto siguiente:

“Del 24 al 29 de abril los y las alumnas de la escuela Ull de Vent de la Bisbal del Penedès han llevado a cabo las Jornadas Culturales 2019. Este año la temática escogida ha sido el fet casteller, una tradición muy enraizada en la Bisbal que no solo se concreta en una de las diades más importantes del verano por fiesta mayor sino que en los últimos años se ha consolidado con la aparición de la colla de los Bous de la Bisbal.

pati castellers

Es estos días hemos acogido en nuestra escuela a algunos miembros de la Colla Vella dels Xiquets de Valls que nos explicaron las principales características de los castells pero también nos enseñaron como se deben colocar los castellers del tronco en cada uno de los castells. También hemos tenido la oportunidad de visitar el local de los Castellers de Vilafranca, Cal Figarot, donde hemos podido ver lo mismo que ve un enxaneta cuando corona un castillo de 8 pisos en el momento de hacer la aleta y nos han mostrado el gran trabajo que hay detrás de las grandes construcciones que se pueden ver en la plaza. Aprovechando la visita hemos paseado por Vilafranca para ver la plaza más castellera y el monumento a los castells de Josep Cañas.

cal figarot castellers de vilafranca

Uno de los momentos culminantes de las Jornadas han sido los tallers que nos han ofrecido los Bous de la Bisbal. Primero nos han mostrado todos los secretos de los castells: su organización, las posiciones, la indumentaria, los tocs de gralla y alguna de sus actuaciones. pero lo que más nos ha gustado es podernos enfaixar y ser protagonistas subiendo a los hombros de un casteller, ser integrante de un pom de dalt o participar en alguno de los juegos que emplean para prepararse. Con sus ganas y su entusiasmo, los Bous de la Bisbal han transmitido su pasión y seguro que han podido despertar el interés de nuestros alumnos por el mundo de los castillos.

Bous Setmana Cultural Escola Ull de Vent

Por último no podíamos olvidarnos de la visita a la Societat, donde cada quince de agosto se pueden ver las mejores colles intentando cada vez castells más altos y con más dificultad. Salvador Ferré, experto del mundo de los castells, nos ha podido mostrar que cada una de estas construcciones ha merecido una placa en la fachada de la Societat y constatan la importancia de esta plaza.

salvador ferre societat plaques

Pero sin duda el aprendizaje más importante de esta semana tan intensa es que, como en la escuela, en el mundo de los castells todos tenemos un sitio y es igual de necesario”.

 

 

Comments are closed.