L’Ajuntament de la Bisbal tirarà endavant un projecte pilot de mobilitat en funció de la demanda

 

SIGNATURA BUS

Els membres de l’equip de govern de l’Ajuntament de la Bisbal s’han reunit aquest dijous amb Kirill Blazhko, CEO de l’empresa Tunnll, i Montse Solsona, membre de l’Àrea de Recerca i Transferència del coneixement de la Universitat Politècnica de Catalunya-UPC, per assentar les bases del projecte pilot de mobilitat en funció de la demanda que s’estrenarà al mes de juliol a la Bisbal.

L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès vol evitar els transports innecessaris, millorar la mobilitat dels bisbalencs i les bisbalenques i vetllar pel medi ambient, estalviant emissions innecessàries de CO² i altres gasos. És per això que ha decidit apostar per aquest nou sistema de mobilitat en funció de la demanda, que permetrà que només es facin els trajectes que els usuaris hagin sol·licitat prèviament.

El servei, que arribarà a tots els barris i urbanitzacions de la Bisbal, farà possible que els usuaris puguin agafar l’autobús des de qualsevol punt del municipi mitjançant un aplicatiu mòbil que els permetrà sol·licitar el servei de transport a temps real. El sistema amb el qual funciona l’app localitzarà a la persona i li marcarà el punt al qual s’haurà d’adreçar per agafar el bus i l’hora aproximada de l‘arribada del vehicle. L’app, que es podrà descarregar de forma gratuïta, serà força intuïtiva i fàcil d’usar i comptarà amb un mapa real i actualitzat de la Bisbal que, mitjançant algoritmes matemàtics, permetrà calcular la ruta més òptima per recollir a cada usuari en un màxim de 45 minuts. Així, durant les properes setmanes Tunnll confeccionarà un mapa de la Bisbal en el qual s’hi inclouran tots els carrers, passatges, places, establiments comercials i punts d’interès del municipi.

Quant als establiments comercials bisbalencs, aquests també podran beneficiar-se d’aquesta novetat, ja que si ho desitgen, podran bonificar el tiquet de bus a aquells clients que hagin agafat el transport públic per anar a comprar a la seva botiga, un sistema similar al que s’empra en altres municipis quan bonifiquen els tiquets d’aparcament.

Durant la presentació d’aquest dijous, Montse Solsona, membre de l’Àrea de Recerca i Transferència del coneixement de la UPC, ha felicitat l’equip de govern per tirar endavant aquesta iniciativa i per “la valentia d’usar tecnologia per ajudar als ciutadans”. Solsona també ha explicat que a l’Estat Espanyol la Bisbal serà el primer municipi a tirar endavant aquest sistema de mobilitat inside en funció de la demanda, ja que en un nucli urbà, només s’ha provat a Suècia.

Kirill Blazhko, CEO de l’empresa Tunnll, ha explicat el funcionament de l’app als usuaris i ha explicat que, per fer servir el servei d’autobús, caldrà disposar d’un smartphone amb l’app instal·lada però que, en cas que hi hagi persones del municipi que no estiguin avesades a les noves tecnologies i no tinguin la possibilitat d’accedir al servei mitjançant un telèfon de darrera generació, es podran fer excepcions perquè aquestes persones puguin contactar amb la centraleta per via telefònica i sol·licitar el servei.

L’alcaldessa de la Bisbal, Agnès Ferré, pensa que aquest sistema permetrà millorar la mobilitat dels bisbalencs i les bisbalenques i també beneficiarà el comerç local, ja que la gent podrà triar qualsevol destinació de la Bisbal amb un sol ‘click’, sense necessitat de dependre de terceres persones o horaris preestablerts. També ha explicat que durant la prova pilot, que començarà al juliol, hi haurà dos vehicles diferents oferint el servei de transport públic i que, per tant, el servei s’ampliarà amb vehicle més, ja que fins ara només n’hi havia un. A més, fins ara el servei de bus no cobria Santa Cristina, el Papagai, l’Ortigós ni el polígon industrial i, a partir d’ara, aquestes zones seran cobertes. Una altra de les novetats és que fins a la data el servei acabava a les 16h i, amb aquest nou servei, els usuaris podran agafar el bus fins a les 20h. L’alcaldessa ha explicat que aquest nou sistema de mobilitat començarà a funcionar el dia 1 de juliol i es durà a terme una prova pilot fins al 31 d’octubre.

Tunnll és una de les empreses que es troben a l’edifici RDIT, del Parc Mediterrani de la Tecnologia del Parc UPC, en la incubadora de l’ESABIC, on  hi ha unes 40 startups que aprofiten les tecnologies punteres de l’espai per aportar solucions a la vida quotidiana, en aquest cas per millorar la mobilitat dels bisbalencs i les bisbalenques.

REUNIo BUS