S’inicia el procés per posar en marxa el projecte pilot de control poblacional de colònies felines

PROJECTE FELI CER

Aquest dijous 15 de febrer ha tingut lloc una xerrada informativa sobre el projecte pilot de control poblacional de colònies felines que es vol tirar endavant des de la Regidoria de Medi Ambient de l’Ajuntament de la Bisbal. A la xerrada, que ha comptat amb la participació de quinze persones, s’ha explicat en què consisteix el model mixt de gestió ètica de colònies, que aplica el mètode CER de captura, esterilització i retorn dels gats a les colònies, d’una banda, i l’alimentació i la cura dels gats, per l’altra.

Van prendre part de l’acte un total de quinze persones que, en l’actualitat, alimenten gats de diverses colònies. Els participants van explicar les seves experiències personals i fan rebre formació per part de la Coordinadora Felina de Tarragona sobre quines són les bones pràctiques de gestió de colònies felines, basades en les normes de convivència, la higiene i l’alimentació. Alhora, els assistents van omplir un formulari amb la finalitat de comptar amb més informació sobre les colònies que hi ha al municipi i identificar les persones que se n’ocupen actualment.  Quant a les persones que alimenten les colònies en l’actualitat, la Coordinadora Felina de Tarragona va explicar que pot ser molt útil la creació d’una associació de protecció animal amb la finalitat de comptar amb més protecció legal i poder-se beneficiar de possibles subvencions.

El model que es vol tirar endavant a la Bisbal consisteix en capturar els gats, sotmetre’ls a una revisió veterinària bàsica, vacunar-los, esterilitzar-los i desparasitar-los. També se’ls realitzarà una marca en forma de V a l’orella amb la finalitat d’identificar els animals que ja han estat tractats. L’esterilització dels gats millora la convivència eliminant les molèsties produïdes per les colònies (orins de marcatge, baralles, miols en períodes de zel, etcètera) i redueix els riscos sanitaris, tant per als animals com per als veïns, alhora que evita una sobrepoblació i millora la qualitat de vida dels animals i de la ciutadania que hi conviu.

Un dels objectius del programa pilot consisteix a poder disposar d’un mapa que permeti tenir localitzades les colònies així com les persones que, de forma habitual, s’encarreguen d’alimentar-les i tenir-ne cura. D’altra banda també es vol aconseguir que els veïns del municipi s’animin a col·laborar en el projecte per millorar la convivència i el control de les colònies de la Bisbal.

Després d’aquesta sessió informativa el següent pas és confeccionar un mapa de colònies de la localitat i decidir quines són les que es triaran per a dur a terme el projecte pilot del CER. És per això que es demana que els alimentadors registrin les colònies que alimenten omplint un formulari (per colònia) de forma presencial, a l’Ajuntament, o a través del següent enllaç: https://goo.gl/BM1gnC. Un cop hagin registrat la colònia, signaran un document que els acredita per a dur a terme la gestió de la colònia i rebran el carnet de gestor de colònia per part de l’Ajuntament.

La Regidora de Medi Ambient, Leo Uceda, s’ha mostrat molt satisfeta de la participació en aquesta xerrada i ha explicat que “cal posar en valor la figura dels voluntaris que, de forma altruista, tenen cura d’aquests animals”. Alhora, creu que “encara cal fer molta feina per conscienciar la població sobre la tinença responsable d’animals i el respecte vers les colònies”. De moment creu que “després de veure el munt de gent que s’ha implicat en aquesta xerrada, crec que podrem fer molt bona feina per tenir cura i mantenir un control de les colònies felines bisbalenques”.

CAMPANYA DE TINENÇA RESPONSABLE D’ANIMALS

L’existència de gats i gossos a la via pública és causada per ciutadans que incompleixen les seves obligacions legals. Per aquest motiu l’ajuntament realitzarà una campanya de tinença responsable consistent en informar els ciutadans de les seves responsabilitats en relació amb els animals de companyia. Aquesta campanya integra una col·laboració amb la clínica veterinària Wuapu’s del Vendrell per realitzar esterilitzacions i identificacions de gats i gossos a preu reduït des del 15 de febrer fins al 15 d’abril de 2018.