L’Ajuntament de la Bisbal del Penedès impulsa la gestió ètica de colònies felines mitjançant un projecte CER

cartell gats facebook

La Regidoria de Medi Ambient de la Bisbal del Penedès inicia un projecte pilot de control poblacional de colònies de gats ferals en col·laboració amb l’entitat de protecció animal Coordinadora Felina de Tarragona. És per això que el consistori convoca els ciutadans a la presentació d’aquest projecte el pròxim dijous dia 15 de febrer a partir de les 17.30 hores al Centre Municipal de Cultura (CMC).

A la presentació es detallarà el model mixt de gestió ètica de colònies que es vol aplicar a la Bisbal. D’una banda, es presentaran les accions que es volen realitzar durant el 2018 i que s’emmarquen en la prova del projecte a un nombre reduït de colònies, a les quals es realitzarà control poblacional aplicant el mètode CER de captura, esterilització i retorn per professionals en proteccionisme felí. D’altra banda s’impartirà formació als assistents de les accions complementàries al CER, que permetran assolir una gestió ètica i que es podran dur a terme des del voluntariat local.

Durant la jornada també s’explicaran els requisits per aconseguir el carnet d’alimentador que autoritzarà a realitzar aquesta tasca, així com el registre previ de la colònia i la signatura d’un document que en regularà la normativa.

La inscripció a l’acte es pot realitzar omplint escrivint a info@coordinadorafelinatgn.cat, a l’enllaç https://goo.gl/rLPpmG o de manera presencial al consistori fins al dimarts dia 13 de febrer.

GAT DE CARRER 1 (683x1024)

Mètode de control poblacional

Els gats capturats en el marc de la campanya CER seran sotmesos a una revisió veterinària, vacunats, desparasitats i esterilitzats. També se’ls realitzarà una petita marca en forma de V a l’orella per identificar-los.

Aquesta és l’única intervenció de control poblacional felí avalada per la ciència, humanitària i que no malbarata recursos públics. La retirada de gats és ineficient perquè no té en compte l’efecte de buit ecològic: en treure una colònia del seu hàbitat es forma una de nova en un espai curt de temps.

L’esterilització millora la convivència eliminant les molèsties produïdes per les colònies (orins de marcatge, baralles, miols en períodes de zel, etcètera). També redueix els riscos sanitaris, tant per als animals com per als veïns alhora que evita una sobrepoblació i millora la qualitat de vida dels animals i de la ciutadania que hi conviu.

La regidora Leo Uceda ha explicat que “aquest projecte ha estat reivindicat per diversos veïns del municipi i l’Ajuntament fa temps que hi treballa. S’han fet diverses reunions i hem estat estudiant la forma més adient de fer el control de les colònies de gats a la Bisbal, fins que ens hem decidit pel projecte CER amb la col·laboració de la Coordinadora Felina de Tarragona”. La regidora també ha volgut recordar que segons la Llei de protecció dels animals DOGC 5113 17/04/2008, codi penal 337 “Els gats del carrer estan protegits per la llei i es consideren animals domèstics”, ja que l’article 3 de la Llei inclou aquesta definició d’Animal de companyia: “animal domèstic que les persones mantenen generalment a la llar amb la finalitat d’obtenir-ne companyia. Als efectes d’aquesta Llei, gaudeixen sempre d’aquesta consideració els gossos, els gats i les fures”

GAT DE CARRER 2 (683x1024)

Campanya de tinença responsable

L’existència de gats i gossos a la via pública és causada per ciutadans que incompleixen les seves obligacions legals. Per aquest motiu l’ajuntament realitzarà una campanya de tinença responsable consistent en informar els ciutadans de les seves responsabilitats en relació amb els animals de companyia.

Aquesta campanya integra una col·laboració amb la clínica veterinària Wuapu’s del Vendrell per realitzar esterilitzacions i identificacions de gats i gossos a preu reduït des del 15 de febrer fins al 15 d’abril de 2018.