SOM Bisbal

L’atur baixa un 3,9% a La Bisbal del Penedès en comparació amb el 2016

El desembre de 2016 hi havia una taxa d’atur del 23,72% amb un total de 328 persones aturades (registrades) a la Bisbal del Penedès. El desembre de 2017 la taxa d’atur havia baixat fins al 19,82% amb un total de 281 persones aturades (registrades).

Aquesta davallada de l’atur es deu, en bona part, a la tasca que s’ha fet des del Servei d’Ocupació Municipal de la Bisbal (SOM Bisbal) de la regidoria d’Ocupació, que ha promogut diferents iniciatives durant l’any que han ajudat a incentivar l’ocupació entre els habitants de la vila i altres municipis de la comarca. Entre les iniciatives que s’han dut a terme durant l’any 2017 destaquen els diversos plans d’ocupació que s’han tirat endavant:

S’ha creat i liderat la primera xarxa d’ocupació comarcal, que ha aconseguit donar feina a 59 persones d’arreu del Baix Penedès gràcies a la tasca dels tècnics d’ocupació de la comarca, el Consell Comarcal del Baix Penedès i altres agents privats implicats, com ara els organismes dels departaments de Recursos Humans de les empreses que han ofert llocs de treball.

S’han contractat 6 persones a través de la subvenció de contractació en pràctiques per a joves inscrits al Programa de Garantia Juvenil de la Generalitat de Catalunya. En concret s’ha pogut fer un contracte de formació a 6 persones titulades d’entre 16 i 29 anys que, d’aquesta manera, han pogut tenir la seva primera experiència en el món professional.

S’han fet 6 contractes nous de col·laboració social que han donat feina  6 persones durant un temps determinat en tasques municipals (de l’Ajuntament). A més, s’ha pogut donar continuïtat a un contracte social que ja s’havia iniciat l’any 2016.

S’han formalitzat 3 contractes a través de la subvenció TREFO del Consell Comarcal del Baix Penedès per realitzar feines dins de la brigada municipal de l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès.

Val a dir que el 2017 l’Ajuntament també ha seguit incentivant l’ocupació municipal apostant per oferir subvencions als nous autònoms així com per subvencionar les empreses bisbalenques que hagin contractat persones aturades del municipi per ampliar la seva plantilla. Aquestes subvencions s’oferiran també aquest 2018.

Quant a formació, l’Ajuntament de la Bisbal a tirat endavant diverses iniciatives durant el 2017:

-S’han dut a terme tres activitats formatives, de 15h cadascuna, adreçades a persones derivades per les treballadores i els treballadors socials del Consell Comarcal del Baix Penedès, amb la finalitat de millorar les seves habilitats en l’ocupació i la recerca de feina.

-S’han realitzat cursos per fomentar l’ocupació, com ara el curs de picking i el de radiofreqüència i gestió d’estocs, que han comptat amb una participació de 29 persones en total i que ha permès la inserció immediata d’aturats al món laboral.

-S’ha ofert un curs formatiu de coaching adreçat a persones treballadores o autònomes

-S’ha tirat endavant el curs de català B2, impartit pel Consorci per la Normalització Lingüística, que anava adreçat a qualsevol persona que volgués millorar el seu nivell de català oral i escrit. Aquest any 2017 també s’ha ofert un curs centrat en l’ortografia catalana.

-Durant aquest 2017 la Bisbal també ha estat seu del Curs de Monitors/es de lleure organitzat per l’Oficina Jove del Baix Penedès i l’Ajuntament de la Bisbal amb la participació de més d’una vintena d’alumnes (entre les quals hi havia dues bisbalenques).

El projecte del Servei d’Ocupació Municipal va néixer l’any 2016 i en menys de dos anys s’ha convertit en un referent al territori en matèria d’ocupació, tant per la quantitat d’ofertes que promou en l’àmbit local com per la seva projecció cap a la resta de la comarca a  través de la seva iniciativa de la xarxa d’ocupació comarcal. Des de la seva creació el SOM Bisbal ha aconseguit inserir un total de 162 en l’àmbit laboral.

Més enllà del servei SOM Bisbal, l’Ajuntament de la Bisbal ha tirat endavant enguany la contractació de dos professionals per cobrir una plaça d’enginyer/a tècnic/a i una plaça d’arxiver/a bibliotecari/a.