Esperança Carrió guanya el 1r premi del Concurs Literari de Sant Jordi i el Premi ADB a temàtica bisbalenca

Fotografia de portada Sofia M. Turdiu

Aquest divendres 23 d’abril, a les 18:30h, la plaça Pau Casals de la Bisbal del Penedès ha acollit l’entrega de premis del 13è Concurs Literari de Sant Jordi de La Bisbal del Penedès. Esperanza Carrió i Cabrer ha guanyat el 1r premi i, excepcionalment, també ha obtingut el premi ADB amb què es premia una obra de temàtica bisbalenca. El jurat ha premiat l’obra “L’ànima de la fassina” per “l’excel·lent qualitat de l’argument, tant en contingut com en forma. Una excel·lent descripció del paisatge bisbalenc i la seva època, a través d’una narració costumista que dibuixa, en un viatge des del passat cap al futur, una part de la història de La Bisbal”.

El segon premi ha estat per a “Fulles seques” d’Oriol Solà i Prat. El jurat ha valorat “el fet de saber crear una història que traspua amor paternal a través d’un fet històric, creant una obra amb molt treballada que contextualitza perfectament la desgràcia de l’afectació de la fil·loxera per als pagesos del Penedès, però sense perdre frescor en l’escriptura i en el ritme, gràcies a unes descripcions i un vocabulari molt ben trobat, senzill i amb referències a la parla de la terra”.

El tercer premi ha anat a parar a les mans de l’autor Roger Freixa Viñuela per l’obra “Epílogo” que el jurat ha considerat “un treball molt tendre i ben enfocat. Un treball costumista, on sense caure en la monotonia i amb l’extensió justa i precisa, l’autor enfoca el càncer a través de la biografia, allunyant-se del dramatisme i cercant unes referències literàries molt ben trobades i cuidades, amanides amb tocs d’ironia i humor”.

El jurat ha estimat oportú fer una menció especial a l’obra “Habitació 510” de l’autora Núria Oliva Barceló. De la seva obra, el jurat n’ha destacat “la fresca originalitat que traspua la història, ben treballada, amb un ritme alegre i un pla narratiu destacable, on el bon inici, presentant una parella aparentment insulsa, és culminat per un final molt ben trobat”.

El jurat de l’edició d’enguany ha estat format per Àngela Bages, Ferran Garcia, Jordina Miró i Joan Marc Broto com a representants del món cultural i educatiu i com a amants de les lletres.

Fotografia dels premiats amb jurat, l’alcaldessa i la regidora de Cultura

Durant l’acte, l’alcaldessa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que “aquesta és una edició que busca entomar el camí cap a una certa normalitat, després d’un any convuls, com va ser el passat 2020, on les condicions excepcionals a conseqüència de la COVID-19 van comportar la suspensió del certamen en les seves dates inicials i la reprogramació a l’estiu. Així doncs després de comptar amb 11 candidats l’any passat, aquest any la participació ha tornat a créixer fins a un nivell similar al d’anteriors edicions, havent-se presentat un total de 25 obres escrites per 20 participants”. 

La Regidora de Cultura, Judith Vidal, també ha explicat que “cal destacar a més la varietat tant en el contingut com en la forma, trobant dins d’elles 8 obres escrites en vers o 5 dedicades a temàtica bisbalenca. També volem destacar la notable participació de joves de l’institut que ha tingut lloc aquesta edició, que ens congratula especialment, i a partir de la qual volem anunciar que per a la pròxima edició, l’any que ve, l’ajuntament té la voluntat de crear una categoria especial dins dels premi per als participants menors de 18 anys. La creació d’un premi especial per a joves que té la voluntat de continuar fent créixer aquest premis literaris alhora que permeti ser un reclam més per atraure els nostres joves cap al món de la literatura i la passió per escriure”.    

Durant l’acte el bisbalenc Joan Marc Broto ha presentat una nova entitat anomenada “Cercle poètic bisbalenc” i l’acte ha finalitzat amb un concert d’havaneres a càrrec del grup “Les Anxovetes”.


CASTELLANO | Este viernes 23 de abril, a las 18:30h, la plaza Pau Casals de la Bisbal del Penedès ha acogido la entrega de premios del 13º Concurso Literario de San Jordi de La Bisbal del Penedès. Esperanza Carrió y Cabrero ha ganado el 1º premio y, excepcionalmente, también ha obtenido el premio ADB con que se premia una obra de tema relacionado con la Bisbal. El jurado ha premiado la obra “L’ànima de la fassina” por “la excelente calidad del argumento, tanto en contenido como en forma. Una excelente descripción del paisaje bisbalense y su época, a través de una narración costumbrista que dibuja, en un viaje desde el pasado hacia el futuro, una parte de la historia de La Bisbal”.

El segundo premio ha estado para “Fulles seques” de Oriol Solà i Prat. El jurado ha valorado “el hecho de saber crear una historia que rezuma amor paternal a través de un hecho histórico, creando una obra con muy trabajada que contextualiza perfectamente la desgracia de la afectación de la filoxera para los campesinos del Penedès, pero sin perder frescura en la escritura y en el ritmo, gracias a unas descripciones y un vocabulario muy bien encontrado, sencillo y con referencias al habla de la tierra”.

El tercer premio ha ido a parar a manos del autor Roger Freixa Viñuela por la obra “Epílogo” que el jurado ha considerado “un trabajo muy tierno y muy enfocado. Un trabajo costumbrista, donde sin caer en la monotonía y con la extensión justa y precisa, el autor enfoca el cáncer a través de la biografía, alejándose del dramatismo y buscando unas referencias literarias muy muy encontradas y cuidadas, ensaladas con toques de ironía y humor”.

El jurado ha estimado oportuno hacer una mención especial a la obra “Habitació 510” de la autora Nuria Oliva Barceló. De su obra, el jurado ha destacado “la fresca originalidad que rezuma la historia, muy trabajada, con un ritmo alegre y un plan narrativo destacable, donde el buen inicio, presentando una pareja aparentemente insulsa, es culminado por un final mucho muy encontrado”.

El jurado de la edición de este año ha sido formado por Àngela Bages, Ferran Garcia, Jordina Miró y Joan Marc Broto como representantes del mundo cultural y educativo y como amantes de las letras.

Durante el acto, la alcaldesa de La Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicado que “esta es una edición que busca entomar el camino hacia cierta normalidad, después de un año convulso, como fue el pasado 2020, donde las condiciones excepcionales a consecuencia de la COVID-19 comportaron la suspensión del certamen en sus fechas iniciales y la reprogramación en verano. Así pues después de contar con 11 candidatos el año pasado, este año la participación ha vuelto a crecer hasta un nivel similar al de anteriores ediciones, habiéndose presentado un total de 25 obras escritas por 20 participantes”.

La Concejala de Cultura, Judith Vidal, también ha explicado que “hay que destacar además la variedad tanto en el contenido como en la forma, encontrando dentro de ellas 8 obras escritas en verso o 5 dedicadas a temática bisbalenca. También queremos destacar la notable participación de jóvenes del instituto que ha tenido lugar esta edición, que nos congratula especialmente, y a partir de la cual queremos anunciar que para la próxima edición, el año que viene, el ayuntamiento tiene la voluntad de crear una categoría especial dentro de los premio para los participantes menores de 18 años. La creación de un premio especial para jóvenes que tiene la voluntad de continuar haciendo crecer este premios literarios a la vez que permita ser un reclamo más para atraer nuestros jóvenes hacia el mundo de la literatura y la pasión para escribir”.

Durante el acto el bisbalense Joan Marc Broto ha presentado una nueva entidad llamada “Cercle poètic bisbalenc” y el acto ha finalizado con un concierto de habaneras a cargo del grupo “Les Anxovetes”.