El 2020 s’ha reduït un 33% la població de coloms a la Bisbal reduint-ne la seva fertilitat

El passat mes de gener de 2021, l’empresa Zoethics, Ethical Animal Projects SL, va presentar, a l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, la memòria de les actuacions executades al 2020 en la gestió de població de coloms mitjançant la reducció de la seva fertilitat, sense haver-ne de sacrificar cap. Recordem que el 23 de desembre de 2019, la Junta de Govern local va aprovar l’adjudicació del servei de control de la població de coloms a l’empresa esmentada per 5.922,07€ anuals per dos anys, prorrogables a dos anys més. El contracte entrava en vigor el dia 1 de gener de 2020 i es va tirar endavant amb l’objectiu de poder evitar possibles problemes de salut pública i de degradació del patrimoni arquitectònic, del mobiliari urbà i de la vegetació.

Segons les dades recollides, la població de coloms s’ha reduït un 33% durant aquesta primera temporada de tractament. Segons Zoethics, aquest resultat està per sobre de la mitjana, que generalment es troba entre un 20 i un 25% de reducció. Segons l’empresa, el fet d’haver aconseguit un resultat millor de l’esperat es deu al fet que s’ha pogut instal·lar el dispensador de pinso en un punt que ha atret la majoria de coloms del nucli urbà i, per tant, ha permès que el tractament arribi a un alt percentatge del total de la població. El dispensador està ubicat a l’Hotel d’Entitats i és un aparell que s’acciona automàticament cada dia a les 7.30h i escampa la dosi d’un fàrmac -prèviament programada segons el nombre de coloms que s’ha vist que acudeixen a menjar- que té per objectiu reduir la natalitat d’aquesta espècie.

L’estudi també detalla que, addicionalment, la reducció del percentatge d’individus juvenils també demostra l’efectivitat del tractament i fa la funció d’indicador secundari, ja que una colònia sense tractar compta amb un percentatge d’exemplars juvenils d’un 30% aproximadament, mentre que a la Bisbal del Penedès es troba al 5% segons les observacions dels vídeos enregistrats. Aquesta dada indica que s’hauria suprimit gairebé la reproducció dels coloms.


CASTELLANO | El pasado mes de enero de 2021, la empresa Zoethics, Ethical Animal Projects SL, presentó, en el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès, la memoria de las actuaciones realizadas en el 2020 para la gestión de población de palomas mediante la reducción de su fertilidad, sin tener que sacrificar a ninguna. Recordamos que el 23 de diciembre de 2019, la Junta de Gobierno local aprobó la adjudicación del servicio de control de la población de palomas a dicha empresa por 5.922,07€ anuales por dos años, prorrogables a dos años más. El contrato entraba en vigor el día 1 de enero de 2020 y se sacó adelante con el objetivo de poder evitar posibles problemas de salud pública y de degradación del patrimonio arquitectónico, del mobiliario urbano y de la vegetación.

Según los datos recogidos, la población de palomas se ha reducido un 33% durante esta primera temporada de tratamiento. Según Zoethics, este resultado está por encima de la mediana, que generalmente se encuentra entre un 20 y un 25% de reducción. Según la empresa, el hecho de haber conseguido un resultado mejor del esperado se debe al hecho de que se ha podido instalar el dispensador de pienso en un punto que ha atraído a la mayoría de palomas del núcleo urbano y, por tanto, ha permitido que el tratamiento llegue a un alto porcentaje del total de la población. El dispensador está ubicado en el Hotel d’Entitats y es un aparato que se acciona automáticamente cada día a las 7.30h y reparte la dosis de un fármaco -previamente programada según el número de palomas que se ha visto que acuden a comer- que tiene como objetivo reducir la natalidad de esta especie.

El estudio también detalla que, adicionalmente, la reducción del porcentaje de individuos juveniles también demuestra la efectividad del tratamiento y hace la función de indicador secundario, ya que una colonia sin tratar cuenta con un porcentaje de ejemplares juveniles de un 30% aproximadamente, mientras que en la Bisbal del Penedès se encuentra en un 5% según las observaciones de los vídeos grabados. Este dato indica que casi se habría suprimido la reproducción de las palomas.