La Bisbal del Penedès ha celebrat la Festa Major ‘Emmascarada’ del 14 al 16 d’agost

El passat divendres 14 d’agost la Bisbal del Penedès va engegar una Festa Major diferent, adaptada a les mesures de prevenció per la Covid-19. Una d’elles era l’obligatorietat de portar mascareta i, per aquest motiu, l’Ajuntament va dissenyar unes mascaretes per a l’ocasió, perquè els veïns i les veïnes tinguessin ganes de lluir les mascaretes de la Festa Major, centrades en els diferents elements de cultura popular del municipi: el Ball de Gitanes, el Ball de Diables i Diablons, La Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous i els Geganters i Grallers de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Alhora, els elements de cultura popular del municipi van poder participar en la cercavila amb una mascareta a conjunt del seu vestuari.

Les mascaretes eren gratuïtes i les podien reservar i passar a recollir per l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès totes les persones que estan empadronades al municipi o hi tenen una segona residència.

EL DISSENY DE LES MASCARETES DE LA FESTA MAJOR

COLLAGE MASCARETES

El disseny de les mascaretes va anar a càrrec de Salvador Català (Kta), treballador de l’Ajuntament, que explicava que dissenyar les mascaretes ha estat tot un repte perquè “em vaig adonar que les mascaretes tenien dos o tres doblecs i tots els dibuixos que posava em quedaven escapçats o deformats, era impossible fer que em quadrés qualsevol imatge amb tant de doblec”. Aleshores “una tarda, el Jaume de la Impremta Ramon del Vendrell em va fer veure que no havíem de dibuixar els elements de la festa, sinó aconseguir el color, la textura, el patró de cadascun dels vestits dels grups. Així, per exemple, si veus una tela vermella amb punts blancs, ja saps que és un mocador casteller; si afegeixes un trosset de camisa carabassa, ja dius: són els Bous! I així, amb l’ajut de la gent de les entitats, vam cercar l’esperit de cadascun dels elements que volíem representar”.

Les mascaretes, en funció de l’entitat, incloïen el text “sóc un gitano/sóc una gitana; sóc un casteller/sóc una castellera; diable sóc d’aquest ball, diablessa sóc i seré; i sóc un geganter/sóc una gegantera” en un costat i la imatge gràfica de la Festa Major Emmascarada a l’altre costat.

ELS ACTES DE LA FESTA MAJOR ‘EMMASCARADA’

14 D’AGOST

LA CERCAVILA DEL 14 D’AGOST

Els actes de la Festa Major ‘Emmascarada’ van començar el divendres amb una cercavila que va comptar amb la participació dels Geganters i Grallers de la Societat, el Ball de Gitanes de la Bisbal, el Ball de Diables i Diablons de la Bisbal i la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous. Tots els participants portaven mascareta, no es va llençar pirotècnia i es va evitar el contacte entre els participants.

EL PREGÓ DE LA FESTA MAJOR ‘EMMASCARADA’

Més tard va tenir lloc el pregó de la Festa Major a l’Auditori Salbà del CMC. Va anar a càrrec dels alumnes de 6è de primària de l’Escola Ull de Vent que han vist com el seu darrer curs a l’escola ha estat marcat per la crisi sanitària i no han pogut ‘acomiadar’ el curs amb normalitat. Per aquest motiu, des de l’Ajuntament se’ls va oferir l’opció de protagonitzar el pregó de la Festa Major. El van dur a terme l’Arnau, el Xavi, la Laia, la Flor, l’Iván, el Samuel, la Sara, el Guillem i el Magí i va estar carregat de vivències i records de l’escola. Es va poder veure en directe a Youtube. A l’auditori hi van poder accedir els familiars directes dels pregoners, els membres de l’equip docent de l’escola i els membres de la corporació municipal. Paral·lelament, a la sala gran del CMC s’hi va instal·lar una pantalla perquè la resta dels alumnes de 6è i els familiars d’aquests alumnes, així com un membre de cada entitat del poble, poguessin veure el pregó també des del Centre Municipal de Cultura. La resta de la població, com hem apuntat, va poder seguir el pregó a Youtube.

SOPAR A LA FRESCA AMB CERCAVILA I CASTELL DE FOCS ARTIFICIALS

A continuació va tenir lloc un sopar a la fresca. Les famílies o cercles de confiança que així ho van demanar van poder sopar, plegats, al davant de casa, amb l’acompanyament de la cercavila de la banda Verge de Misericòrdia de Reus, que va recórrer els carrers del municipi. A la mitjanit el castell de focs va il·luminar el cel i l’ADF Clot del Bou va ser-hi present per dur a terme els treballs de prevenció i, en cas d’incident, extinció d’incendis.+CASTELL DE FOCS CAMPANAR

15 D’AGOST

L’endemà dissabte 15 d’agost -el dia de la Mare de Déu d’Agost- Festa Major de la Bisbal, va estar marcat pel fet que enguany no s’hagi pogut dur a terme la Diada Castellera.

MATINADES, MISSA SOLEMNE I CERCAVILA

La jornada va començar amb les matinades amb els grallers i tabalers de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca i va seguir amb  la missa solemne cantada per les Corals Antistiana i Santa Maria. En acabar, va tenir lloc una petita cercavila amb el grup de geganters i grallers de la Societat i el Ball de Gitanes al davant de l’església.

LA DIADA CASTELLERA ‘CONFINADA’

Com que la Diada Castellera amb la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls i la Colla Joves Xiquets de Valls no es va poder tirar endavant, l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, juntament amb les colles, va preparar un audiovisual sobre la diada de la Bisbal que es va estrenar a les 13h a Youtube.

FUTBOL DE FESTA MAJOR I ESCACS A LA FRESCA

A partir de les 18:30h es va dur a terme el tradicional partit de futbol de la Festa Major ‘37è Trofeu Josep Rovira Andreu’. En aquesta ocasió van jugar la Joventut Bisbalenca i el C.F. Cubelles i el partit es va desenvolupar a porta tancada. En paral·lel es van dur a terme les partides simultànies d’escacs a la plaça Sant Jordi, organitzades des del Club d’escacs de la Societat.

MOMENT DEL PARTIT

ESCACS A LA FRESCA 2

CONCERT DE FESTA MAJOR AMB L’ORQUESTRA SELVATANA

PERSONA ACCEDINT AL CONCERT DE L'ORQUESTRA SELVATANA

La jornada finalitzava amb el concert de Festa Major amb l’Orquestra Selvatana, a l’envelat. Per assistir-hi calia estar empadronat o tenir residència al municipi i fer la reserva prèvia de la cadira, ja que l’aforament era limitat i les localitats es van disposar de forma individual i amb la distància que marca la normativa entre unes i altres. Es van fer dos concerts, un a les 20h i un altre a les 23h.

ORQUESTRA SELVATANA 1

DIUMENGE 16 D’AGOST

ESPECTACLE INFANTIL ITINERANT

El diumenge 16 d’agost, a les 18:00h, va tenir lloc l’espectacle itinerant infantil “Resistència Tour”, amb Pep Callau i els Pepsicolen. La seva camioneta va recórrer els carrers del municipi portant l’alegria, l’humor i la música a petits i a grans.

ESPECTACLE PEP CALLAU 1

CONCERT AMB EL GRUP ENSEMBLEBÉ

Tot seguit va tenir lloc el concert amb el grup EnsembleBé, organitzat pels Cors Antistiana i Santa Maria. Per assistir-hi també calia fer la reserva prèvia de la cadira.

CONCERT ENSEMBLEBE 1

L’alcaldessa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicat que “des de l’Ajuntament estem molt agraïts amb els veïns perquè han complert i respectat totes les mesures per la Covid-19”. Ferré ha afegit que “tenim la gran sort de comptar amb un gran teixit associatiu al poble que ha demostrat, un cop més, la seva empenta i les seves ganes de fer coses. Enguany ens hem hagut de reinventar però, tot i això, els Geganters i grallers de la Societat -així com els grallers i tabalers-, el Ball de Diables i Diablons de la Bisbal, el Ball de Gitanes de la Bisbal, la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous, l’ADF Clot de Bou, el Club d’escacs de la Societat, la Joventut Bisbalenca CF i les Corals Antistiana i Santa Maria han demostrat que, amb ganes i empenta, podem fer grans coses tot i les limitacions”. Ferré també ha afegit que “enguany també fem un agraïment molt especial als nois i noies que han acabat 6è de primària i han estat els protagonistes del pregó, així com a l’equip docent d l’Escola Ull de Vent per haver acollit la idea amb entusiasme. El pregó va ser molt emotiu i entranyable”.

L’alcaldessa ha recordat que els dies 10, 11 i 12 d’agost l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès va obrir inscripcions per als actes per als quals hi havia un aforament limitat o que s’havia de controlar especialment i ha explicat que “al sopar a la fresca s’hi van apuntar un total de 400 persones, distribuïdes en taules per tot el municipi. La nostra recomanació era que els grups fossin de familiars o persones del cercle de confiança i que els grups no fossin de més de 20 persones”. Quant a la resta d’actes, “els escacs van comptar amb 17 participants, el concert de l’Orquestra Selvatana amb 243 assistents entre les dues sessions i al concert amb el grup Ensemblebé s’hi van inscriure 172 persones”. Ferré ha fet un balanç positiu de la Festa Major i ha reiterat que “aquesta festa ha estat possible gràcies a la col·laboració de tothom: veïns, entitats participants, treballadors de l’Ajuntament, artistes, etc. i al fet que hagin respectat les mesures de prevenció que estan marcant el moment actual”.


CASTELLANO | El pasado viernes 14 de agosto la Bisbal del Penedès arrancó una Fiesta Mayor distinta, adaptada a las medidas de prevención por la Covid-19. Una de ellas era la obligatoriedad de llevar la mascarilla y, por este motivo, el Ayuntamiento diseñó unas mascarillas para la ocasión, para que los vecinos y las vecinas tuviesen ganas de lucir las mascarillas de la Fiesta Mayor, centradas en los distintos elementos de cultura popular del municipio:  el Ball de Gitanes, el Ball de Diables i Diablons, La Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous y los Geganters i Grallers de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca. Además, los elementos de cultura popular del municipio pudieron participar en el pasacalle con una mascarilla a conjunto con su vestuario.

Las mascarillas eran gratuitas y las podían reservar y pasar a recoger por el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès todas las personas que están empadronadas en el municipio o que tienen una segunda residencia aquí.

EL DISEÑO DE LAS MASCARILLAS DE LA FIESTA MAYOR

COLLAGE MASCARETES

El diseño de las mascarillas fue a cargo de Salvador Català (Kta), trabajador del Ayuntamiento, que explicaba que diseñar las mascarillas ha sido todo un reto porqué “me di cuenta de que las mascarillas tenían dos o tres pliegues y todos los dibujos que ponía me quedaban cortados o deformados, era imposible hacer que me cuadrase cualquier imagen con tanto pliegue”. Entonces, “una tarde, Jaume de la Imprenta Ramon del Vendrell me hizo ver que no teníamos que dibujar los elementos de la fiesta, sino que teníamos que conseguir el color, la textura, el patrón de cada uno de los vestidos de los grupos. Así, por ejemplo, si ves una tela roja con puntos blancos, ya sabes que es un pañuelo de los castellers; si añades un trocito de camisa color calabaza, ya dices: ¡son los Bous! Y así, con la ayuda de la gente de las entidades, buscamos este espíritu de cada uno de los elementos que queríamos representar”.

Las mascarillas, en función de la entidad, incluían el texto “sóc un gitano/sóc una gitana; sóc un casteller/sóc una castellera; diable sóc d’aquest ball, diablessa sóc i seré; y sóc un geganter/sóc una gegantera” en un lado y la imagen gráfica de la Fiesta Mayor Enmascarada en el otro lado.

LOS ACTOS DE LA FIESTA MAYOR ‘ENMASCARADA’

14 DE AGOSTO

EL PASACALLE DEL 14 DE AGOSTO

Los actos de la Fiesta Mayor ‘Enmascarada’ empezaron el viernes con un pasacalle que contó con la participación de los Genganters i Grallers de la Societat, el Ball de Gitanes de la Bisbal, el Ball de Diables i Diablons de la Bisbal y la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous. Todos los participantes llevaban mascarilla, no se lanzó pirotecnia y se evitó el contacto entre los participantes.

EL PREGÓN DE LA FIESTA MAYOR ‘ENMASCARADA’

Más tarde tuvo lugar el pregón de la Fiesta Mayor en el Auditorio Salbà del CMC. Este fue a cargo de los alumnos de 6º de primaria de la Escuela Ull de Vent que han visto como su último curso en la escuela ha estado marcado por la crisis sanitaria y no han podido ‘despedir’ el curso con normalidad. Por este motivo, desde el Ayuntamiento se les ofreció la opción de protagonizar el pregón de la Fiesta Mayor. Lo llevaron a cabo Arnau, Xavi, Laia, Flor, Iván, Samuel, Sara, Guilllem y Magí y estuvo cargado de vivencias y recuerdos de la escuela. Se pudo ver en directo en Youtube. Pudieron acceder al auditorio los familiares directos de los pregoneros, los miembros del equipo docente de la escuela y los miembros de la corporación municipal. Paralelamente, en la sala grande del CMC se instaló una pantalla para que el resto de los alumnos de 6º y los familiares de estos alumnos, así como un miembro de cada entidad del pueblo, pudiesen ver el pregón también desde el Centre Municipal de Cultura. El resto de la población, como hemos podido apuntar, pudo seguir el pregón en Youtube.

CENA AL AIRE LIBRE CON PASACALLE Y CASTILLO DE FUEGOS ARTIFICIALES

A continuación tuvo lugar una cena al aire libre. Las familias o círculos de confianza que así lo solicitaron pudieron cenar, juntos, delante de casa, con el acompañamiento del pasacalle de la banda Verge de Misericòrdia de Reus, que recorrió las calles del municipio. A la medianoche el castillo de fuegos iluminó el cielo y la ADF Clot de Bou estuvo presente para llevar a cabo los trabajos de prevención y, en caso de incidente, extinción de incendios.

CASTELL DE FOCS CAMPANAR

15 DE AGOSTO

El día siguiente, 15 de agosto -el día de la Madre de Dios de Agosto- Fiesta Mayor de la Bisbal, estuvo marcado por el hecho que este año no se haya podido llevar a cabo la Diada Castellera.

MATINADES, MISA SOLEMNE Y PASACALLE

La jornada empezó con las matinades con los grallers i tabalers de la Societat Cultural i Recreativa Bisbalenca y siguió con la misa solemne cantada por las Corals Antistiana y Santa María. Al finalizar, tuvo lugar un pequeño pasacalle con el grupo de geganters i grallers de la Societat y el Ball de Gitanes delante de la iglesia.

LA DIADA CASTELLERA ‘CONFINADA’

Como la Diada Castellera con la Colla Castellera de la Bisbal del Penedès – Bous, els Castellers de Vilafranca, la Colla Vella dels Xiquets de Valls y la Colla Joves Xiquets de Valls no se pudo llevar a cabo, el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès, junto con las collas, preparó un audiovisual sobre la diada de la Bisbal que se estrenó a las 13h en Youtube.

FÚTBOL DE FIESTA MAYOR Y AJEDREZ AL AIRE LIBRE

A partir de las 18:30h se llevó a cabo el tradicional partido de fútbol de la Fiesta Mayor ‘37º Trofeo Josep Rovira Andreu’. En esta ocasión jugaron la Joventut Bisbalenca y el C.F. Cubelles y el partido se desarrolló a puerta cerrada. En paralelo se llevaron a cabo las partidas simultáneas de ajedrez en la plaza Sant Jordi, organizadas desde el Club de ajedrez de la Societat.

MOMENT DEL PARTITESCACS A LA FRESCA 2

CONCIERTO DE FIESTA MAYOR CON LA ORQUESTRA SELVATANA

PERSONA ACCEDINT AL CONCERT DE L'ORQUESTRA SELVATANA

La jornada finalizaba con el concierto de Fiesta Mayor con la Orquestra Selvatana, en el entoldado. Para asistir al mismo había que estar empadronado o tener residencia en el municipio y hacer la reserva previa de la silla, ya que el aforo era limitado y las localidades se dispusieron de forma individual y con la distancia que marca la normativa entre unas y otros. Se hicieron dos conciertos, uno a las 20h y otro a las 23h.

ORQUESTRA SELVATANA 1

DOMINGO 16 DE AGOSTO

ESPECTÁCULO INFANTIL ITINERANTE

El domingo 16 de agosto, a las 18:00h, tuvo lugar el espectáculo itinerante infantil “Resistència Tour”, con Pep Callau y los Pepsicolen. Su camioneta recorrió las calles del municipio llevando la alegría, el humor y la música a pequeños y mayores.

ESPECTACLE PEP CALLAU 1

CONCIERTO CON EL GRUPO ENSEMBLEBÉ

A continuación tuvo lugar el concierto con el grupo EnsembleBé, organizado por los Coros Antistiana y Santa María. Para asistir al concierto también hacía que hacer la reserva previa de la silla.

CONCERT ENSEMBLEBE 1

La alcaldesa de la Bisbal del Penedès, Agnès Ferré, ha explicado que “desde el Ayuntamiento estamos muy agradecidos con los vecinos porqué han cumplido y respetado todas las medidas por la Covid-19”. Ferré ha añadido que “tenemos la gran suerte de contar con un gran tejido asociativo en el pueblo que ha demostrado, una vez más, su empuje y sus ganas de hacer cosas. Este año nos hemos tenido que reinventar pero, aun así, los Geganters i grallers de la Societat -así como los grallers i tabalers-, el Ball de Diables i Diablons de la Bisbal, el Ball de Gitanes de la Bisbal, la Colla Castellera la Bisbal del Penedès – Bous, la ADF Clot de Bou, el Club de ajedrez de la Societat, la Joventut Bisbalenca CF y las Corals Antistiana y Santa María han demostrado que, con ganas y empuje, podemos hacer grandes cosas aun con las limitaciones”. Ferré también ha añadido que “este año también hacemos un agradecimiento muy especial a los chicos y chicas que han finalizado 6º de primaria y han sido los protagonistas del pregón, así como al equipo docente de la Escuela Ull de Vent por haber acogido la idea con entusiasmo. El pregón fue muy emotivo y entrañable”.

La alcaldesa ha recordado que los días 10, 11 y 12 de agosto el Ayuntamiento de la Bisbal del Penedès abrió las inscripciones para los actos para los que había un aforo limitado que se tenía que controlar especialmente y ha explicado que “a la cena al aire libre se apuntaron un total de 400 personas, distribuidas en mesas por todo el municipio. Nuestra recomendación era que los grupos fuesen de familiares o personas del círculo de confianza y que los grupos no fuesen de más de 20 personas”. En cuanto al resto de actos, “el ajedrez contó con 17 participantes, el concierto de la Orquestra Selvatana con 243 asistentes entre ambas sesiones y al concierto con el grupo Ensemblebé se inscribieron 172 personas”. Ferré ha hecho un balance positivo de la Fiesta Mayor y ha reiterado que “esta fiesta ha sido posible gracias a la colaboración de todo el mundo: vecinos, entidades participantes, trabajadores del Ayuntamiento, artistas, etc. y al hecho que hayan respetado las medidas de prevención que están marcando el momento actual”.