La Bisbal donarà el tret de sortida a la temporada catalana dels Tres Tombs aquest dijous

La vila de la Bisbal acollirà la inauguració de la temporada dels Tres Tombs amb el pregó d’aquest dijous 11 de gener (20h) que anirà a càrrec de l’alcaldessa de Vilanova i la Geltrú, Neus Lloveras, ja que a la capital del Garraf es viu aquesta festa amb molta intensitat. La gran festa d’inici de temporada comptarà també amb representants dels pobles federats amb les seves banderes i estendards centenaris.

A més, el diumenge 6 de maig de 2018 la Bisbal serà el municipi que acollirà la XXI Trobada Nacional de la Federació Catalana dels Tres Tombs. Aquesta trobada, que s’organitza conjuntament entre la Federació Catalana dels Tres Tombs i l’Ajuntament de la Bisbal del Penedès, servirà per posar fi a la temporada.

Membres de l'Associacio dels 3 tombs de La Bisbal

La Tradició dels Tres Tombs es fa en honor a Sant Antoni Abat, patró dels animals domèstics i dels traginers. Tot i que aquest sant se celebra el 17 de gener, durant quatre mesos diversos municipis de Catalunya treuen al carrer cavalls, carros i carruatges.

En el cas de La Bisbal, aquesta festa es va celebrar a partir de l’any 1992, quan l’alcalde del municipi d’aleshores, Joan Poch, va proposar a dos bisbalencs, el Rafel Vidal i el Josep Rovira, l’organització dels Tres Tombs, ja que ells tenien cavalls i carros. Ambdós, van crear una junta amb diverses persones que va organitzar la festa entre els anys 1992 i 2009, planificant el recorregut, l’esmorzar popular i la resta d’activitats que s’hi duien a terme. Durant molts anys aquest grup de persones, que va fer-se un nom dins dels Tres Tombs a Catalunya per la bona organització i per la famosa pujada de la Riba, va comptar amb la col·laboració de la Cooperativa, un gran nombre de veïns i veïnes de la vila i l’Ajuntament. A més, participaven en els Tres Tombs d’altres municipis, portant el nom de La Bisbal arreu de Catalunya. No obstant això l’any 2010 l’equip de govern de l’Ajuntament de la Bisbal no va autoritzar la celebració dins dels carrers principals del nucli i això va fer que la festa es deixés de celebrar.

L’actual equip de govern ha recuperat la festa i, aquest any 2017, La Bisbal del Penedès ha tornat a celebrar els Tres Tombs, sota l’organització de l’Ajuntament i amb el suport i ajuda constant de l’anterior junta dels Tres Tombs. Gràcies al Rafel, el Josep, el Joan, el Pere, el Miquel i el Joan, i amb el suport i l’organització de l’equip de govern, s’ha pogut recuperar aquesta festa que, fins i tot, ha estat present a les escoles amb la finalitat d’explicar als infants en què consisteix, ja que feia vuit anys que no se celebrava al municipi i hi havia infants que no coneixien la festivitat.

Es dóna el cas que enguany fa vint-i-cinc anys que es va celebrar la primera festa dels Tres Tombs a La Bisbal. L’alcaldessa Agnès Ferré creu que « la millor manera de celebrar l’efemèride és poder acollir la Trobada de la Federació Nacional dels Tres Tombs de Catalunya 2018 ».