La Bisbal del Penedès celebra el 150è aniversari de la Fira aquest octubre / Del 24 de setembre al 2 d’octubre podeu participar en la campanya ‘Rasca i Guanya’

La Bisbal del Penedès celebra el 150è aniversari de la Fira del primer diumenge d’octubre i ha organitzat nombroses activitats per celebrar l’efemèride. Aquestes activitats començaran el 24 de setembre i tindran com a eix central el comerç local.

El 24 de setembre s’engegarà la campanya comercial “Rasca i guanya” que comptarà amb la participació 27 establiments comercials bisbalencs que repartiran un total de 664 premis i descomptes en establiments bisbalencs, entre els seus clients, fins al 2 d’octubre. La Regidoria de Comerç, juntament amb la Cambra de Comerç de Tarragona, ha organitzat una campanya que tindrà com a eix central uns targetons que es repartiran entre els clients que facin una despesa superior a 10€. En total es repartiran 2.500 targetons, dels quals una quarta part estaran premiats amb els productes, obsequis i descomptes que els comerços bisbalencs han volgut destinar a aquesta promoció. A més, els targetons no premiats podran participar en el sorteig de dos lots de productes bisbalencs el dia 3 d’octubre a la Fira.

Si voleu saber més sobre la campanya comercial, feu clic aquí.

Paral·lelament, del 24 de setembre al 3 d’octubre es durà a terme un concurs de fotografies i vídeos d’Instagram amb l’objectiu que els participants captin com es viu l’ambient de la 150a edició de la Fira. El concurs comptarà amb quatre categories i un premi per a cada categoria, tots ells consistents en lots de productes agroalimentaris de proximitat:

-Premi Instagram Rasca i Guanya: Categoria Joves (de 16 a 22 anys) i Categoria Adults (majors de 22 anys).

-Premi Instagram Fira Joves: Categoria Joves (de 16 a 22 anys) i Categoria Adults (majors de 22 anys).

Per participar-hi, els usuaris hauran de tenir un perfil públic a Instagram i hauran de realitzar una fotografia o vídeo que tingui relació amb la Fira, tant dins com fora dels establiments, estands o espais de la Fira, durant la promoció comercial dels dies previs com el mateix dia de la Fira. Per entrar al concurs, caldrà que els usuaris facin ús de l’etiqueta #JoComproALaBisbal. Podeu consultar les bases aquí: https://bisbalpenedes.com/web/wp-content/uploads/2021/09/Bases-concurs-Instagram-150-FIRA-de-la-Bisbal.pdf?fbclid=IwAR3bmG5mM_HOBHW2XNTpN9HvWKGBUe7uCs7MECMyu8grs-HxcVtbL0FNe4U

El divendres 1 d’octubre, a les 19:30h, es durà a terme el “Tast de Fira” al Centre Municipal de Cultura (CMC), un tast i degustació de productes bisbalencs que anirà a càrrec d’Oli Torclum, amb la col·laboració del Restaurant Ull de Llebre i de Cellers Domenys, amenitzat amb històries de la Fira a càrrec de Lluís Gil i Riambau. Les places són limitades i caldrà fer la reserva prèviament. El preu de l’activitat són 3 euros. Reserva prèvia al telèfon 608568881 o al Whatsapp 684416843.

El diumenge 3 d’octubre, a les 11h, l’alcaldessa farà un breu parlament l’obertura de la Fira a la plaça de l’Església i, tot seguit, els assistents podran gaudir de l’exhibició de puntes de coixí, les parades d’entitats, parades d’artesania i gastronomia –amb degustacions de vins i menjars de comerços bisbalencs- i de la “Fira a l’antiga”, que estarà ubicada a la plaça Major i comptarà amb una mostra d’animals i amb jocs gegants de fusta. Durant la Fira es podrà participar en la tómbola parroquial i hi haurà tallers musicals a càrrec de l’Escola Municipal de Música i, a les 19:30h, el grup lleidatà Lauzeta oferirà un concert de cançons tradicionals catalanes i folk irlandès i escocès (places fins a esgotar l’aforament). La Fira es tancarà amb el sorteig de dos lots de productes bisbalencs entre tots els clients dels comerços bisbalencs que hagin introduït les butlletes no premiades de la campanya “Rasca i Guanya” en l’urna que hi haurà a la plaça de l’Església.

La Regidora de Cultura i Comerç, Judith Vidal, ha explicat que “estem molt contents de poder celebrar aquest 150è aniversari enguany, ja que l’any passat vam celebrar la Fira sense parades, només amb algunes actuacions, a causa de la pandèmia. Hem estat treballant amb el comerç local amb l’objectiu de promoure les compres de proximitat, el seu tracte i la qualitat que ens ofereix i hem organitzat nombroses activitats per a petits i grans, perquè tothom pugui gaudir de la Fira. A més, enguany comptarem amb més representació de parades bisbalenques que cap altre any”. Vidal s’ha mostrat molt satisfeta de la feina que estan fent els comerços locals “el comerç local s’ha estat bolcant amb tots nosaltres durant la pandèmia i només puc mostrar-me orgullosa dels nostres botiguers, les nostres empreses i els nostres comerços. A més, han participat activament en totes les formacions que hem dut a terme amb la Cambra de Comerç i això ens anima a continuar treballant en aquesta línia”.

De fet, el teixit comercial bisbalenc ha estat duent a terme diversos tallers, durant aquest mes de setembre, amb l’objectiu d’encarar la campanya comercial “Rasca i Guanya” i potenciar l’ús de les xarxes socials per promocionar els seus negocis.

La presidenta de la Cambra de Comerç de Tarragona, Laura Roigé, pensa que “celebrar 150 anys de Fira de la Bisbal del Penedès es tradueix en un dinamisme econòmic i comercial que poques poblacions poden tenir l’orgull de celebrar. Enguany, però, impulsem la Fira amb la promoció Rasca i Guanya, perquè volem que els protagonistes continuïn essent els establiments comercials i de serveis, els bars i els restaurants. Aquesta és una petita col·laboració publicoprivada, que demostra la capacitat de reactivació econòmica en clau local”.

LA FIRA VA NÉIXER EL 1870

La Fira de la Bisbal va néixer l’any 1870 quan, el 3 de desembre, l’Ajuntament va convocar els veïns del poble a una sessió extraordinària per debatre si es decidia fer cas a “las muchas reclamaciones que en diferentes épocas se habían presentado á las corporaciones municipales, reproducidas à la actual, al efecto de establecer en esta población una feria anualmente”. Es va decidir per unanimitat que la Fira durés tres dies: el primer diumenge d’octubre i el dilluns i el dimarts següents. Sembla ser que en un inici l’oferta econòmica fou prou atractiva, i al cap de quinze anys, sabem que encara s’hi trobava “regular concurrencia de forasteros, siendo bastantes y de alguna importancia las transacciones verificadas”. Tot i mantenir sempre l’esperit comercial amb l’objectiu d’assortir els bisbalencs dels productes més bàsics de casa i del camp, de la mà de la Fira vingueren la música i els balls i, aquests, triomfaren molt més que la venda d’animals. De fet, l’any en què la Fira feia 60 anys semblava més una Festa Major que no pas una Fira: hi va haver cercavila, música, ball amb dues orquestres i partit de futbol.

Podeu consultar la Píndola Bisbalenca sobre la fira que va fer l’historiador bisbalenc Jordi Ferran l’octubre de l’any passat, fent clic aquí.


CASTELLANO | La Bisbal del Penedès celebra el 150º aniversario de la Fira del primer domingo de octubre y ha organizado numerosas actividades para celebrar la efeméride. Estas actividades empezarán el 24 de septiembre y tendrán como eje central el comercio local.

El 24 de septiembre se pondrá en marcha la campaña comercial “Rasca i guanya” que contará con la participación 27 establecimientos comerciales bisbalenses que repartirán un total de 664 premios y descuentos en establecimientos del municipio, entre sus clientes, hasta el 2 de octubre. La Concejalía de Comercio, junto con la Cámara de Comercio de Tarragona, ha organizado una campaña que tendrá como eje central unos tarjetones que se repartirán entre los clientes que hagan un gasto superior a 10€. En total se repartirán 2.500 tarjetones, de los cuales una cuarta parte estarán premiados con los productos, obsequios y descuentos que los comercios bisbalenses han querido destinar a esta promoción. Además, los tarjetones no premiados podrán participar en el sorteo de dos lotes de productos locales el día 3 de octubre en la Feria.

Si queréis saber más sobre la campaña comercial, haced clic aquí.

Paralelamente, del 24 de septiembre al 3 de octubre se llevará a cabo un concurso de fotografías y videos de Instagram con el objetivo de que los participantes capten como se vive el ambiente de la 150ª edición de la Feria. El concurso contará con cuatro categorías y un premio para cada categoría, todos ellos consistentes en lotes de productos agroalimentarios de proximidad:

-Premio Instagram Rasca y Gana: Categoría Jóvenes (de 16 a 22 años) y Categoría Adultos (mayores de 22 años).

-Premio Instagram Feria Jóvenes: Categoría Jóvenes (de 16 a 22 años) y Categoría Adultos (mayores de 22 años).

Para participar, los usuarios tendrán que disponer de un perfil público en Instagram y tendrán que realizar una fotografía o video que tenga relación con la Feria, tanto dentro cómo fuera de los establecimientos, estands o espacios de la Feria, durante la promoción comercial de los días previos como el mismo día de la Feria. Para entrar al concurso, hará falta que los usuarios hagan uso del hashtag #JoComproALaBisbal. Podéis consultar las bases aquí: https://bisbalpenedes.com/web/wp-content/uploads/2021/09/Bases-concurs-Instagram-150-FIRA-de-la-Bisbal.pdf?fbclid=IwAR3bmG5mM_HOBHW2XNTpN9HvWKGBUe7uCs7MECMyu8grs-HxcVtbL0FNe4U

El viernes 1 de octubre, a las 19:30h, se llevará a cabo la “Cata de Feria” en el Centre Municipal de Cultura (CMC), una cata y degustación de productos bisbalenses que irá a cargo de Oli Torclum, con la colaboración del Restaurant Ull de Llebre y de Cellers Domenys, amenizado con historias de la Fira a cargo de Lluís Gil Riambau. Las plazas son limitadas y habrá que hacer la reserva previamente. El precio de la actividad son 3 euros. Reserva previa en el teléfono 608 568 881 o en el Whatsapp 684 416 843.

El domingo 3 de octubre, a las 11h, la alcaldesa hará un breve parlamento de apertura de la Feria en la plaza de la Iglesia y, a continuación, los asistentes podrán disfrutar de la exhibición de bolillos (puntes de coixí), las paradas de entidades, paradas de artesanía y gastronomía –con degustaciones de vinos y comidas de comercios bisbalenses- y de la “Fira a l’antiga”, que estará ubicada en la plaza Mayor y contará con una muestra de animales y con juegos gigantes de madera. Durante la Feria se podrá participar en la tómbola parroquial y habrá talleres musicales a cargo de la Escuela Municipal de Música y, a las 19:30h, el grupo leridano Lauzeta ofrecerá un concierto de canciones tradicionales catalanas y folk irlandés y escocés (plazas hasta agotar el aforo). La Fira se cerrará con el sorteo de dos lotes de productos bisbalenses entre todos los clientes de los comercios de la Bisbal que hayan introducido los boletines no premiados de la campaña “Rasca i Guanya” en la urna que habrá en la plaza de la Iglesia.

La Concejala de Cultura y Comercio, Judith Vidal, ha explicado que “estamos muy contentos de poder celebrar este 150º aniversario este año, puesto que el año pasado celebramos laFeria sin paradas, solo con algunas actuaciones, a causa de la pandemia. Hemos estado trabajando con el comercio local con el objetivo de promover las compras de proximidad, su trato y la calidad que nos ofrece y hemos organizado numerosas actividades para pequeños y mayores, para que todo el mundo pueda disfrutar de la Feria. Además, este año contaremos con más representación de paradas de la Bisbal que ningún otro año”. Vidal se ha mostrado muy satisfecha del trabajo que están haciendo los comercios locales “el comercio local se ha estado volcando con todos nosotros durante la pandemia y solo puedo mostrarme orgullosa de nuestros tenderos, nuestras empresas y nuestros comercios. Además, han participado activamente en todas las formaciones que hemos llevado a cabo con la Cámara de Comercio y esto nos anima a continuar trabajando en esta línea”.

De hecho, el tejido comercial bisbalense ha estado llevando a cabo varios talleres, durante este mes de septiembre, con el objetivo de encarar la campaña comercial “Rasca i Guanya” y potenciar el uso de las redes sociales para promocionar sus negocios.

La presidenta de la Cámara de Comercio de Tarragona, Laura Roigé, piensa que “celebrar 150 años de Feriade la Bisbal del Penedès se traduce en un dinamismo económico y comercial que pocas poblaciones pueden tener el orgullo de celebrar. Este año, además, impulsamos la Feria con la promoción Rasca i Guanya, porque queremos que los protagonistas continúen siendo los establecimientos comerciales y de servicios, los bares y los restaurantes. Esta es una pequeña colaboración publico-privada, que demuestra la capacidad de reactivación económica en clave local”.

LA FIRA NACIÓ EL 1870

La Feria de la Bisbal nació en 1870 cuando, el 3 de diciembre, el Ayuntamiento convocó a los vecinos del pueblo a una sesión extraordinaria para debatir si se decidía hacer caso a “las muchas reclamaciones que en diferentes épocas se habían presentado á las corporaciones municipales, reproducidas à la actual, al efecto de establecer en esta población una feria anualmente”. Se decidió por unanimidad que la Feria durara tres días: el primer domingo de octubre y el lunes y el martes siguientes. Parece ser que en un inicio la oferta económica fue bastante atractiva, y al cabo de quince años, sabemos que todavía había “regular concurrencia de forasteros, siendo bastantes y de alguna importancia las transacciones verificadas”. A pesar de mantener siempre el espíritu comercial con el objetivo de surtir a los bisbalenses de los productos más básicos de casa y del campo, de la mano de la Feria vinieron la música y los bailes y, estos, triunfaron mucho más que la venta de animales. De hecho, el año en que la Feria hacía 60 años parecía más una Fiesta Mayor que no una feria: hubo pasacalle, música, baile con dos orquestas y partido de fútbol.

Podéis consultar la Píndola Bisbalenca sobre la feria que realizó el historiador bisbalense Jordi Ferran en octubre del año pasado, haciendo clic aquí.