L’Ajuntament de La Bisbal lidera el primer projecte comarcal de treball en xarxa en matèria d’ocupació

La Regidoria d’Ocupació de l’Ajuntament de La Bisbal i el Servei d’Ocupació Municipal (SOM Bisbal) han presentat un projecte perquè els diversos serveis d’ocupació del Baix Penedès puguin treballar de forma conjunta amb la finalitat de reduir l’atur de la comarca. La presentació del projecte, que ha tingut lloc aquest dimecres, ha comptat amb representants del Consell Comarcal, l’OTG (Oficina de Treball de la Generalitat) del Vendrell, diversos municipis de la comarca, la Fundació Santa Teresa i representants d’ID-Logistics, l’empresa que gestiona la nova nau del Polígon Industrial Les Planes Baixes de La Bisbal, que entrarà en funcionament enguany i que té previst contractar personal a partir de 2018.

La Regidoria d’Ocupació de l’Ajuntament de La Bisbal del Penedès va crear el SOM Bisbal (Servei d’Ocupació Municipal) l’any 2015, convertint-se en l’únic municipi de menys de 5000 habitants de la comarca que compta amb un servei d’ocupació. Durant els seus dos primers anys d’activitat s’ha detectat que, tot i que els tècnics dels serveis d’ocupació de la comarca estan en contacte, no existeix cap xarxa de treball ni cap projecte conjunt que pugui ajudar a coordinar tots els serveis i, d’aquesta manera, agilitzar els processos de selecció amb candidats d’altres municipis. És per això que l’Ajuntament de La Bisbal ha proposat a la resta de municipis de la comarca crear una xarxa de treball que estaria liderada, en cada moment, pel municipi on estigués instal·lada l’empresa sol·licitant de treballadors, establint un contacte directe entre el servei d’ocupació del municipi i l’empresa demandant. Així, tots els municipis de la comarca podrien comptar amb una borsa de candidats compartida i treballar conjuntament per agilitzar els processos i oferir un millor servei a la ciutadania i a les empreses. A més, la xarxa seria inclusiva, és a dir, els veïns dels municipis que no compten amb servei d’ocupació propi, podrien donar-se d’alta a l’organisme de qualsevol dels municipis de la comarca.

Es dóna el cas que l’emplaçament de noves empreses als polígons industrials de La Bisbal està generant una important oferta de treball, la qual cosa, segons l’alcaldessa, Agnès Ferré, “és un repte il·lusionador pel nostre municipi, ja que pot ajudar a un nombre elevat d’aturats”. Tot i això, l’alcaldessa ha afegit que “sovint, quan les demandes d’ocupació són de gran magnitud, no les pot assumir només un municipi. Per això considerem interessant aquest projecte perquè, si hi ha una oferta de treball important, podem afavorir tota la comarca disminuint l’atur i a més, des d’aquesta xarxa que avui hem presentat, s’estaria oferint un bon servei a les empreses demandants d’ocupació, que tindrien accés a una borsa de treball més àmplia on seria més fàcil trobar els perfils de treballador que busquen”. En el cas de La Bisbal, la majoria de les empreses demandants són logístiques i, des de la Regidoria d’Ocupació, volen comptar amb un elevat nombre de candidats preparats amb els requisits que sol·liciten les empreses per així poder donar feina als aturats i aturades de La Bisbal i el Baix Penedès.

SOM Bisbal ja ha començat a treballar per formar persones i ha promogut dos cursos, un de carretoners UNE i un d’auxiliar de magatzem i radiofreqüència, que han servit per formar un total de vint-i-nou persones durant aquest estiu. Tot i això, consideren important poder treballar en xarxa per oferir un millor servei tant als baixpenedesencs aturats com a les empreses que estiguin ubicades a la comarca. És per això que han dut a terme aquesta primera reunió i en duran a terme una altra al setembre per convocar els alcaldes o regidors d’ocupació dels municipis que disposen de servei municipal d’ocupació per explicar-los el funcionament previst. D’altra banda, els tècnics d’ocupació de l’Arboç, Calafell, Cunit, El Vendrell i La Bisbal, és a dir, els municipis que en l’actualitat compten amb servei d’ocupació municipal, juntament amb l’OTG i la Fundació Santa Teresa, tiraran endavant una taula de treball, encapçalada per SOM Bisbal, en la que s’ha decidit que no hi hagi representants polítics.

En l’actualitat, a la comarca del Baix Penedès hi ha cinc municipis que disposen de servei d’ocupació municipal: Cunit, Calafell, l’Arboç, La Bisbal i El Vendrell; Aquest últim compta amb l’Eina com a organisme municipal, un servei que compta amb personal i mitjans per oferir un bon servei d’ocupació a la vila i que també ofereix alguns serveis en l’àmbit comarcal, com ara el d’emprenedoria o el de formació. D’altra banda, les viles de Cunit i Calafell disposen d’escola d’adults i d’una important oferta formativa. Pel que fa a les poblacions més petites, com ara Bellvei, Banyeres o Santa Oliva, disposen de servei d’assessorament laboral, tot i que en l’actualitat no tenen creat el servei d’ocupació.

 

Comments are closed.